ua en ru

Кабмін змінив систему надання соціальної норми у споживанні газу

Кабмін змінив систему надання соціальної норми у споживанні газу Фото: Арсеній Яценюк

Тепер виділяється не 200 кубічних метрів газу на місяць, а 1200 кубічних метрів на весь опалювальний сезон

Кабінет міністрів України змінив систему надання соціальної норми у споживанні газу. Тепер виділяється не 200 кубічних метрів газу на місяць, а 1200 кубічних метрів на весь опалювальний сезон, повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у "10 хвилинах" у неділю, 1 листопада, повідомляє прес-служба уряду.

Як зазначається, це дозволить громадянам економити газ у тепліші місяці і використовувати його за найдешевшою ціною у холодні. Яценюк також повідомив, що в українських газових сховищах зараз накопичено 17 мільярдів кубічних метрів газу, що "дещо більше, ніж навіть у минулому році".

"Для того, щоби купити 17 мільярдів газу, ми отримали кредити і на ці кредити купили газ вдвічі дешевше, ніж купували раніше за сумнозвісним газовим контрактом. Раніше ми платили майже 500 доларів, зараз ми сплачуємо 250 доларів", - підкреслив він.

Як повідомляється, для того щоб успішно завершити опалювальний сезон, за словами Яценюка, необхідно ще додатково по імпорту закупити майже 5 мільярдів кубічних метрів газу.

Окрім цього, Яценюк наголосив на важливості того, щоб кожен економно використовував енергетичні ресурси країни та нагадав про рішення уряду щодо запровадження так званої соціальної норми.

"Кожна сім'я, яка використовує природний газ для опалення власної оселі, отримує соціальну норму 200 кубічних метрів газу на місяць за ціною, яка вдвічі менша ніж ринкова ціна газу - 3600 гривень, а не 7188... Ми провели аналіз обсягів споживання природного газу в будинках, які в середньому опалюють 76 квадратних метрів площі. Це складає протягом опалювального сезону 1218 кубічних метрів газу ", - сказав Яценюк.

Як повідомляється, за результатами цього аналізу уряд прийняв рішення змінити систему надання соціальної норми.

"Раніше ви отримували 200 кубічних метрів газу на місяць. І якщо, наприклад, ви зекономили і спожили в жовтні не 200, а 100 кубічних метрів, то зекономлених 100 кубічних метрів газу у вас просто згорало, і ви не мали можливості їх перенести на листопад чи інший місяць. Зараз Кабінет Міністрів прийняв наступне рішення - ми виділяємо не 200 кубічних метрів газу на місяць, а на кожну домівку виділяємо 1200 кубічних метрів газу на весь опалювальний сезон, тобто на шість місяців", - розповів Яценюк.

Як пояснив Яценюк, це дає можливість у теплі місяці, коли споживання газу буде менше, зекономити необхідний обсяг газу, і в той місяць, коли температура буде нижча, використати за найдешевшою ціною зекономлений обсяг газу в попередньому місяці протягом опалювального сезону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін уточнив соцнормативи користування послугами ЖКГ.