ua en ru

Кабмін змінив перелік шахт, які підлягають приватизації у 2012 - 2014 рр

Кабінет міністрів України змінив перелік шахт у Донецькій, Луганській та Львівській обл. які підлягають приватизації у 2012 - 2014 рр. Про це йдеться у постанові уряду від 17 липня 2013 р. № 507. 

Кабінет міністрів України змінив перелік шахт у Донецькій, Луганській та Львівській обл. які підлягають приватизації у 2012 - 2014 рр. Про це йдеться у постанові уряду від 17 липня 2013 р. № 507.

"Внести у додаток до постанови Кабінету міністрів України від 19 вересня 2012 р. № 987 "Про затвердження переліку об'єктів державної власності, які підлягають приватизації у 2012 - 2014 рр., та критеріїв визначення способу їх приватизації" зміни, що додаються", - йдеться у документі.

Так, згідно з додатком, з переліку об'єктів приватизації у Донецькій обл. виключені такі позиції.:

- відокремлений підрозділ "Шахта "Моспінська", м. Моспине;

- відокремлений підрозділ "Шахта "Ясинівська-Глибока", м. Макіївка;

- відокремлений підрозділ "Шахта імені С. М. Кірова", м. Макіївка;

- відокремлений підрозділ "Шахта "Родинська", м. Димитров;

- відокремлений підрозділ "Шахтоуправління імені Л. І. Лутугіна", м. Торез;

- технічна одиниця "Шахта "Ударник", м. Сніжне".

З переліку об'єктів приватизації у Луганській обл. виключені такі позиції:

- державне підприємство "Шахта "Крепінська", смт Кріпенський (м. Антрацит);

- відокремлений підрозділ "Шахта імені Г. Г. Капустіна", м. Привілля (м. Лисичанськ);

- відокремлений підрозділ "Шахта "Привільнянська", м. Привілля (м. Лисичанськ);

- вВідокремлений підрозділ "Шахта "Новодружеська", м. Новодружеськ (м. Лисичанськ)

З переліку об'єктів приватизації у Львівській обл. виключені такі позиції: відокремлений підрозділ "Шахта "Візейська", с. Сілець Сокальського району.

Крім того, Кабмін вніс до переліку об'єктів державної власності, які підлягають приватизації у 2012 - 2014 рр. такі шахти:

- відокремлений підрозділ "Шахтоуправління імені С. М. Кірова, м. Макіївка Донецька обл.

- пакет акцій у розмірі 100% в ПАТ "Шахтоуправління "Донбас", м. Донецьк.

- відокремлений підрозділ "Шахта "Княгинівська", м. Красний Луч Луганська обл.

- пакет акцій у розмірі 100% ПАТ "Лисичанськвугілля", м. Лисичанськ.

Нагадаємо, в травні 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав закон про особливості приватизації державного майна вугледобувних підприємств.

Відповідно до закону, приватизації підлягають цілісні майнові комплекси вугледобувних підприємств, шахт, шахтоуправлінь та вугільних розрізів, а також частка держави у статутних капіталах вугледобувних товариств.

Приватизація вуглевидобувних підприємств здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах або інвестиційних конкурсах, а також іншими способами, передбаченими приватизаційним законодавством.

Кабінет міністрів у лютому 2012 р. затвердив перелік вугільних шахт, які можуть надаватися в концесію, внісши в нього понад 95% перебувають у держвласності об'єктів вуглевидобутку (більше 85 шахт і шахтоуправлінь).

Протягом останніх 15 років рівень видобутку вугілля в Україні залишався практично незмінним: від 72 млн до 83 млн т на рік. Вугілля грає найважливішу роль в програмі імпортозаміщення енергоносіїв. Зокрема мова йде про програму енергозбереження та заміни споживання газу на вугілля.

У 2010 р. був розроблений проект "Програми перспективного розвитку вугільної галузі на середньостроковий період до 2015 р.". У програмі закладені наступні параметри: на етапі до 2015 р. обсяг видобутку вугілля прогнозується на рівні 91700000 т на рік, включаючи 63,5 млн т енергетичного вугілля. На етапі розвитку галузі в період з 2015 по 2020 рр.. обсяг передбачається підвищити до 100 млн т, включаючи близько 65 млн т енергетичного вугілля. Підсумковий потенційний рівень видобутку до 2030 р. очікується на рівні 115 млн т, з яких 75 млн т - енергетичне вугілля.

В Україні налічується 20 вуглевидобувних компаній і 145 шахт. По видобутку вугілля Україна в Європі (не рахуючи Росії) займає друге місце після Польщі.