ua en ru

Кабмін хоче подолати паливну кризу за рахунок ресурсів приватної енергогенерації, - джерело

Кабмін хоче подолати паливну кризу за рахунок ресурсів приватної енергогенерації, - джерело Фото: Кабінет міністрів України

Для закупівлі відсутніх 4 млн тонн вугілля потрібно близько 250-270 млн дол

Українська влада розраховує подолати паливну кризу в країні за рахунок ресурсів приватної енергогенерації. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Місія нездійсненна: західний план з порятунку української енергогалузі" з посиланням на джерела.

В уряді навряд чи готові йти на такі радикальні заходи. Джерело РБК-Україна в Кабміні, яке брало участь у засіданнях робочої групи розробників плану, повідомило, що влада розраховує подолати паливну кризу за рахунок ресурсів приватної енергогенерації.

"Через день збиралася робоча група за участю Міненерго, регулятора, фахівців. Основне питання - як натиснути на ДТЕК, щоб вони до зими запаслися вугіллям. Іноземці були шоковані такою позицією", - розповів співрозмовник видання.

Цю інформацію підтвердило і інше джерело, знайоме з ходом розробки плану: "Американці радять нам вже до 15 серпня закупити 3,5 млн тонн вугілля, з яких майже 2 млн тонн - антрацит. Поки ніхто не поспішає реалізувати цей план, розраховують на приватні компанії".

У вівторок віце-прем'єр Валерій Вощевський повідомив, що закупівля вугілля відновлена ​​і в Іллічівському морському торговому порту розвантажується перша партія вугілля класу А в 800 тис. тонн вартістю 65 дол. за тонну.

"Нам для закупівлі відсутніх 4 млн тонн вугілля потрібно близько 250-270 млн дол. Ці кошти готові надати і Світовий банк, і Міжнародна фінансова корпорація, але уряд зайнятий не переговорами про позики, а про те, кого б змусити поповнити запаси не за рахунок бюджету", - розповів співрозмовник РБК-Україна.

Нагадаємо, в урядовому антикризовому плані з енергетики рекомендується НАК "Нафтогаз України" наростити темпи наповнення підземних сховищ газу до 80 млн куб. м/добу.