ua en ru

Кабмін хоче підвищити акциз на алкоголь і ренту на газ і нафту на 26,7%

Кабмін хоче підвищити акциз на алкоголь і ренту на газ і нафту на 26,7% Фото: Кабінет міністрів України

Підвищення відповідних акцизів і рентних платежів дозволить залучити в бюджет близько 10 млрд грн

Кабінет міністрів України ініціює підвищення ставки акцизу на алкоголь і ренти на газ і нафту на 26,7 %. Про це йдеться в урядовому законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни ставок деяких податків і зборів", який є в розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно з документом, пропонується підвищити ставку акцизного податку на пиво із солоду з 1,24 до 1,57 грн/літр, вино ігристе - з 3,58 до 4,54 грн/літр, сигарети з фільтром - з 304,11 до 385,31 грн за 1 тис. штук.

Крім того, уряд пропонує рентну плату за зберігання природного газу та нафти підвищити з 0,3 грн/тис. куб. м до 0,38 грн/тис. куб. мв.

Також законопроектом передбачається збільшення ренти за користування радіочастотним ресурсом спеціальне використання води, лісових ресурсів і збільшення екологічного податку.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, такі підвищення ставок пояснюються показниками індексу споживчих цін та індексу цін виробників, які в 2015 р. спрогнозовані на рівні 126,7 і 126,5% відповідно.

Разом з тим, згідно з пояснювальною запискою, підвищення відповідних акцизів і рентних платежів дозволить додатково залучити в бюджет близько 10 млрд грн.

"Прийняття закону дозволить забезпечити відповідність розмірів ставок податків і зборів інфляційним процесам в економіці та надасть можливість отримання додаткових надходжень до зведеного бюджету України в сумі близько 10 млрд грн", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив новий пакет санкцій відносно Росії.