ua en ru

Кабмін хоче передати частину повноважень у сфері енергетики органам місцевого самоврядування

Кабмін хоче передати частину повноважень у сфері енергетики органам місцевого самоврядування Фото: Кабмін

Місцеві власті зможуть сприяти розвитку використання альтернативних джерел енергії

Кабінет міністрів України зареєстрував для подальшого розгляду Верховною Радою України проект закону №3047 "Про внесення змін до Закону України "Про теплопостачання" щодо передачі повноважень на встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії" від 7 вересня 2015 року. Відповідний законопроект розміщено на офіційному сайті ВРУ.

"Метою розроблення проекту Закону є створення нормативно-правового підґрунтя для надання органам місцевого самоврядування повноважень із встановлення цін на теплову енергію, вироблену з альтернативних (нетрадиційних або поновлюваних) джерел енергії (до певного обсягу виробництва), здійснення ліцензування суб'єктів виробництва теплової енергії з альтернативних (нетрадиційних або поновлюваних) джерел енергії місцевими державними адміністраціями (до певного обсягу виробництва), залишення за Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повноважень з ліцензування виробників теплової енергії з альтернативних (нетрадиційних або поновлюваних) джерел та встановлення цін на таку енергію (вище певного обсягу виробництва)," - вказано в тексті пояснювальної записки законопроекту.

"Прийняття акта сприятиме стимулюванню збільшення виробництва теплової енергії з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії на місцевому рівні, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню енергетичної безпеки держави за рахунок енергоефективності, енергоощадності та розвитку альтернативної енергетики в житлово-комунальній сфері," - стверджують автори законопроекту.

Досягнення мети законопроекту "планується шляхом внесення змін до чинного законодавства щодо передачі повноважень від національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики органам місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів та місцевим адміністраціям щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, " - зазначено в пояснювальній записці до документу.

Нагадаємо, наразі що до опалювального сезону готове понад 73% житлових будинків. Крім того, Президент України Петро Порошенко раніше пропонував Верховній Раді спростити доступ до інформації по комунальним ресурсам.