ua en ru

Кабмін готує дорожню карту щодо приєднання до окремих угод МС, - документ

Кабінет міністрів України доручив міністерствам і відомствам подати до Мінекономрозвитку пропозиції щодо можливості приєднання України до окремих технічних регламентів Митного союзу (МС). Про це йдеться в протоколі засідання уряду від 11 грудня.

Кабінет міністрів України доручив міністерствам і відомствам подати до Мінекономрозвитку пропозиції щодо можливості приєднання України до окремих технічних регламентів Митного союзу (МС). Про це йдеться в протоколі засідання уряду від 11 грудня, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Так в п. 5 документа цілого ряду міністерств і відомств було доручено подати до 12 грудня в Мінекономрозвитку "пропозиції до проекту дорожньої карти щодо зближення технічних регламентів України до системи технічного регулювання Митного союзу разом з переліком української продукції, щодо якої мають бути скасовані технічні бар'єри у взаємній торгівлі, а також пропозиції щодо можливості приєднання України до технічних регламентів Митного союзу на альтернативною або безальтернативною основі".

А п. 6 цього документа говорить: "Підтримати пропозицію Мінекономрозвитку щодо можливості приєднання України до Договору про особливості кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення митного законодавства Митного союзу і держав - членів Митного союзу від 5 липня 2010 р., доручивши Мінекономрозвитку і представника уряду України в Євразійській економічній комісії Суслова В.І. проінформувати про це рішення Євразійську економічну комісію".

Крім того, пропонується "підтримати... Мінекономрозвитку щодо можливості приєднання України до угод про правову допомогу та взаємодії митних органів держав - членів Митного союзу у кримінальних справах та справах про адміністративні порушення від 5 липня 2010 р. та Договором про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму при переміщенні грошових коштів та (або) грошових інструментів через митний кордон Митного союзу, від 19 грудня 2011 р. з урахуванням зауважень, висловлених Генпрокуратурою".

Також Мінекономрозвитку пропонується підготувати до засідання українсько-російської міждержавної комісії 17 грудня 2013 р. перелік міжнародних угод ТЗ, які були розглянуті на засіданнях уряду і прийняті протокольні рішення щодо можливості приєднання до них".

За інформацією видання, починаючи з вересня ц.р., Мінекономрозвитку та інші профільні міністерства за дорученням уряду розіслали кілька листів українським асоціаціям виробників товарів і послуг з проханням надати інформацію щодо групи товарів, що поставляються або плануються до поставки на територію країн - членів МС, а також надати пропозиції щодо можливості застосування технічних регламентів МС на альтернативній основі згідно з Угодою про усунення технічних бар'єрів у взаємній торгівлі між державами - членами МС і країнами - учасницями СНД, які не є членами МС. Останній такий лист було розіслано на минулому тижні з проханням терміново надати запитану інформацію, що свідчить про надзвичайну поспіху в підготовці документів до засідання 17 грудня в Москві.

Як заявив учора колишній Президент України (1994-2004 рр.) Леонід Кучма за підсумками загальнонаціонального круглого столу "Об'єднаємо Україну", Україна не підпише угоди про вступ до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров на засіданні уряду заявляв про те, що Кабінет міністрів готує пакет угод з РФ на 17 грудня. "Уряд інтенсивно працює над підготовкою документів на засідання україно-російської міждержавної комісії, яка відбудеться 17 грудня", - зазначав Азаров, додавши, що планується підписання кількох документів.