ua en ru

Кабмін допускає квартальний перегляд роздрібних цін на газ

Кабмін допускає квартальний перегляд роздрібних цін на газ Фото: Кабінет міністрів України

Про це свідчить відповідна постанова

Кабінет міністрів України допускає квартальний перегляд роздрібних цін на природний газ. Про це свідчить відповідна постанова №315 від 27 квітня 2016 року, опублікована на сайті уряду.

"Установити, що в разі зміни факторів, які суттєво впливають на рівень регульованих роздрібних цін на природний газ, визначених Положенням про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період), затвердженим пунктом 1 цієї постанови, зазначені роздрібні ціни можуть переглядатися щокварталу", - сказано в тексті документу.

Нагадаємо, що з 1 травня 2016 року встановлюється оптова ціна природного газу 4942 гривень за 1000 куб. метрів. Граничний рівень роздрібних цін на природний газ для населення встановлюється на рівні 6879 гривень за 1000 куб. метрів, яка утворюється з урахуванням оптової ціни, середньозваженого тарифу на транспортування - 219 гривень, середньозваженого тарифу на розподіл - 513,7 гривень та торгової націнки постачальника - 57,4 гривень за 1000 куб. метрів.


При цьому ціна, за якою НАК "Нафтогаз України" постачатиме природний газ для виробництва теплової енергії з метою надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню, становить 4942 гривень за 1000 куб. метрів (без урахування тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, а також податків та зборів, що включаються до вартості природного газу, відповідно до Податкового кодексу України).

"Реалізація окреслених кроків дасть змогу залучити значний інвестиційний ресурс у розвиток власного видобутку газу та забезпечити до 2020 року очікуваний рівень власного видобутку природного газу на рівні 29 млрд. куб. м", - зазначається в повідомленні прес-служби Кабміну.

Нагадаємо, в МВФ вважають, що встановлення єдиної ціни на газ для населення і промисловості в Україні дозволить знизити рівень корупції, буде сприяти інвестиціям і допоможе досягти енергонезалежності.