ua en ru

Кабмін повинен піти у відставку, інакше КПУ висловить йому вотум недовіри, - Симоненко

Уряд Миколи Азарова має подати у відставку після відмови від співпраці з Митним союзом і вибору на користь євроінтеграції. У разі, якщо Кабінет міністрів на чолі з його головою не підуть добровільно, КПУ висловіть уряду вотум недовіри, заявив лідер Компартії України Петро Симоненко, повідомляє прес-служба КПУ.

Він нагадав, що вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров на засіданні Кабміну України, зізнався, що зниження на чверть експорту в Росію та подальша перспектива втрати російського ринку і ринку країн Митного союзу несе загрозу закриття сотень українських підприємств, масових звільнень, різкого зниження доходів бюджету та подальшого падіння соціальних стандартів.

Це пряме публічне визнання прем'єра у власній некомпетентності і некомпетентності всього складу уряду, вважає Симоненко.

"Знаходження олігархів у владі обернулося, в підсумку, для країни колосальними економічними втратами", - констатував він.

Лідер КПУ підкреслив, що Компартія неодноразово зверталася до уряду і особисто до Азарова, попереджаючи, що угода про асоціацію і створення зони вільної торгівлі з ЄС - це політична та економічна авантюра. Також комуністи розробили антикризову програму, реалізація якої дозволила б вивести Україну з прірви і створити умови для подальшого соціально-економічного зростання.

"Але замість того, щоб прислухатися до аргументів Компартії, уряд переконував усіх у протилежному. Підконтрольні владі ЗМІ розгорнули справжню інформаційну війну проти власного народу. Влада включила всі важелі, щоб заборонити проведення всеукраїнського референдуму про приєднання до Митного союзу, який ініціювала Компартія і підтримали мільйони простих громадян, підприємці, промисловці і на власній шкурі вже відчули перші плоди євроінтеграції", - зазначив Симоненко.

Він повідомив, що не потрібно бути семи п'ядей у чолі, щоб зрозуміти очевидну річ - країна, у якої в бюджеті немає грошей на виплату пенсій і зарплат, не може брати на себе зобов'язання витрачати сотні мільярдів євро на безглузде переписування стандартів. Цих мільярдів немає і взяти їх ніде.

"І про це теж сьогодні сказав Азаров, плачучись, що зазивали з Євросоюзу не запропонували і не запропонують жодних компенсацій за втрату ринку країн Митного союзу і переходу на стандарти ЄС. А значить, продовжуючи курс на асоціацію з Євросоюзом, Україні доведеться знову і знову запозичити мільярди доларів, які будуть змушені віддавати наші діти і онуки. Продовжувати курс на асоціацію - це означає цілеспрямовано здавати Україну і наш народ в колоніальну кабалу транснаціональних корпорацій і декількох доморощених бізнес-кланів", - переконаний Симоненко.

"За таку некомпетентність і злочинну безвідповідальність весь уряд "мовчунів", а не тільки Азаров, зобов'язаний добровільно скласти з себе повноваження і подати у відставку. Якщо цього не буде зроблено, Компартія винесе питання про недовіру і відповідальності уряду на найближчому засіданні Верховної Ради. За злочини перед народом, за те, що в результаті мовчазної змови чиновників і олігархів країна буде розплачуватися реальним падінням економіки, збільшенням безробіття і деградацією промисловості, треба нести відповідальність. Аж до кримінальної", - заявив Симоненко.

Нагадаємо, Компартія України наполягає на проведенні всеукраїнського референдуму, в рамках якого громадяни України повинні були визначити зовнішньоекономічний і політичний курс країни, враховуючи всі ризики від асоціації з ЄС, про які попереджали КПУ.