ua en ru

К.Затуліна позбавлять поста в комітеті у справах СНД Держдуми РФ

Член "Єдиної Росії" Костянтин Затулін, який є першим заступником голови комітету Державної думи у справах СНД, в найближчі дні може позбутися своєї посади. Як пише газета РБК Daily, такими стали наслідки скандалу у відносинах між К.Затуліним і главою комітету - депутатом ЛДПР Олексієм Островським.
Прибрати К.Затуліна з посади першого заступника голови комітету Держдуми у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками в адміністрації президента задумали ще кілька тижнів тому. Два тижні тому співрозмовник у фракції "Єдина Росія" розповів виданню, що на Старій площі почали готувати документи про відповідне рішення.
Як пояснили РБК Daily у Думі, дії, а часом реакційні і різкі заяви К.Затуліна дуже заважали військовим, які працюють в Україні. Зокрема, кураторам Чорноморського флоту, які ведуть у регіоні власну тиху політику, не подобалися часом не самі дипломатичні заяви К.Затуліна, які могли порушити баланс сил у Криму.
Головним противником різкого рішення став Борис Гризлов. Спікер Думи і голова фракції "Єдина Росія" ні в якому разі не бажав скандального зняття одного з керівників-"єдиноросів", оскільки це викликало б непотрібний Борису Гризлову галас. З цієї причини, розповіли в Держдумі, в апараті Б.Гризлова почали готувати більш м'який варіант - передбачалося налякати К.Затуліна тим, що очолюваний ним Інститут країн СНД на деякий час втратить фінансування.
Проте напередодні К.Затулін фактично сам підписав собі вирок. У п'ятницю на його офіційному сайті з'явився відкритий лист на депутатському бланку, в якому перший заступник голови "зажадав пояснень" у свого шефа щодо коментаря на одному з інтернет-сайтів. Першого заступника голови зачепили його слова: "Я не хочу навіть бруднитися об прізвище Затулін. Я не хочу опускатися до рівня Затуліна, якого, мабуть, погано в дитинстві виховали батьки. Мені шкода Костянтина Федоровича, оскільки важко в настільки зрілому віці розуміти, що ти не потрібен навіть тим, хто перебуває з тобою в рамках однієї політичної організації. Кожна людина, яка себе поважає, не стане коментувати ту маячню, яку періодично викидає з себе Затулін. Він вимовляє ті чи інші слова виключно з жовчі, заздрості і образи ..."
О.Островський підтвердив факт отримання ним листа, але нагадав, що, три роки працюючи з К.Затуліним в одному комітеті, регулярно стикався з його образами на свою адресу в ЗМІ. "Не бажаючи ставати на один щабель із Затуліним, я утримувався від пред'явлення претензій, оскільки розумів, що з такою людиною за визначенням ніколи неможливо знайти спільну мову", - зазначив О.Островський, додавши, що в момент отримання листа був змушений направити зустрічний. Свій коментар О.Островський завершив тезою про те, що "соромно і не солідно рятувати свою кар'єру за рахунок переведення принципових питань у міжособистісну площину".