ua en ru

До витоку даних про дії НАТО в Афганістані причетна шведська інтернет-компанія PRQ

Про свою причетність до появи в Інтернеті секретних даних про війну в Афганістані, опублікованих не так давно на спеціалізованому ресурсі Wikileaks, заявила шведська інтернет-компанія PRQ, що надає послуги web-хостингу. За словами глави PRQ Мікаєля Віборга, для представлення інформації Wikileaks скористався серверами компанії, розташованими в підвалі однієї з офісних будівель р. Солна, передмістя Стокгольма, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Як повідомив М.Віборг, уряду Швеції відомо про існування серверів і їх застосування, проте воно до сі не спробувало перешкодити їх роботі.
Компанія PRQ також співпрацює з ресурсом The Pirate Bay, який не раз блокувався як не відповідний положенням про авторське право.
Нагадаємо, в результаті просочування інформації в Інтернеті у відкритому доступі опинилися засекречені дані про дії НАТО в Афганістані. Серед представлених матеріалів містяться дані про втрати серед мирного населення - як в результаті фугасного обстрілу талібів, так і в результаті помилок в операціях НАТО, відомості про використовувану зброю і місця проведення операцій, нападів бойовиків і атак терористів-смертників. Велика частина даних записана американськими військовими на основі радіопереговорів. Крім того, на Wikileaks також присутні повідомлення розвідки і доповіді, що містять відомості про корупцію і економічний стан Афганістану.