ua en ru

До кримінальної відповідальності притягуються 266 осіб в рамках 129 справ за Євромайдану, - МВС

До кримінальної відповідальності притягуються 266 осіб в рамках 129 справ за Євромайдану.

До кримінальної відповідальності притягуються 266 осіб в рамках 129 справ за Євромайдану. Про це сьогодні на брифінгу про те, як в органах внутрішніх справ реалізуються положення закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" заявив заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров, повідомляє прес-служба МВС України.

У рамках дії цього закону міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на альтернативні, більш м'які, вже змінено 82 особам. Наразі ще 61 особа поки залишається під вартою.

За словами Татарова, під дію першого закону, прийнятого в минулому році, підпадало 52 кримінальних провадження, з яких 36 - за фактами вчинення кримінальних правопорушень, і 16 - стосовно осіб. Усі "фактові" кримінальні провадження були органами прокуратури закриті, від відповідальності звільнено 29 осіб, які фігурують у 12 кримінальних провадженнях. На сьогодні в розгляді у судах залишаються клопотання стосовно 5 осіб, причому 3 з них перебувають у розшуку.

У той же час Олег Татаров наголосив, що для введення закону в дію необхідне виконання ряду умов, які в ньому чітко передбачені. Зокрема, закон вимагає конкретних кроків з боку опозиційних лідерів та лідерів протестних акцій. Проте наразі захоплені будівлі не звільняються, вулиця Грушевського та ряд обласних адміністрацій залишаються зайнятими. Він також нагадав, що за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

"Слід чітко розуміти, що на виконання закону залишається тиждень, і 17 лютого 2014 р. при невиконанні умов зазначений закон втрачає чинність. І тоді слідчі будуть розслідувати кримінальні провадження у звичайному порядку, а при наявності достатніх підстав - направляти до суду з обвинувальними актами", - підкреслив заступник начальника ГСУ.