ua en ru

В K&K Group розповіли, як може виглядати Рада за новим Виборчим кодексом

В K&K Group розповіли, як може виглядати Рада за новим Виборчим кодексом Фото: РБК-Україна

K&K Group вважає, що Виборчий кодекс може відкрити нову епоху в українських виборах

Згідно з новим Виборчим кодексом, який був прийнятий в Верховній Раді в першому читанні, західні, Київська та Харківська області збільшать своє представництво в парламенті. Про це йдеться в матеріалі «Відкриті списки: як буде виглядати Верховна Рада за новим Виборчим кодексом», підготовленому консалтинговою компанією K&K GROUP.

У статті експерти змоделювали ситуацію обрання Верховної Ради на основі результатів місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.

«Області, в яких більше активних виборців, посилять представленість у парламенті. Зокрема, значно більше будуть представлені майже всі західні, Київська та Харківська області, дещо збільшується представництво центральних областей. Дві області залишаться з тією ж кількістю нардепів (Буковина і Закарпаття). При цьому зменшується представництво Луганської області», – йдеться в матеріалі компанії K&K GROUP.

Разом з тим, експерти відзначили, що реформа не зменшить масштаби підкупу виборців.

«Конкуренція в середині регіональних списків робить технологію «мереж» і «машинок» надзвичайно актуальною. А це головний недолік, через який справедливо і не дуже критикували діючу мажоритарку», – відзначають автори дослідження.

Крім того, сумнів K&K GROUP викликає «відкритість» списків при новому виборчому законодавстві.

«Як бачимо на прикладі моделі 2015, кожна партія може розраховувати мінімум на 10 перших місць в національному списку, а це повністю закриті місця – вони формально визначаються на з'їзді, а на практиці – лідером і ключовими «акціонерами», – приходять до висновку в дослідженні.

Крім того, експерти зазначили, що новий Виборчий кодекс збільшить представництво жінок в Верховній Раді, але навряд чи відкриє двері для нових «облич».

«Так, зменшення бар'єру з 5 до 4% начебто дає шанс меншим партіям. Але якісно сформувати всі 27 виборчих списків зможуть тільки дієві, розгалужені партії з відповідним людським і фінансовим ресурсом», – стверджують в K&K GROUP.

У компанії також додають, що через нововведення у законодавстві частина виборців зіпсує бюлетені. Втім, як показує досвід європейських країн, таких виборців буде 3-4%.

«Виборчий кодекс, можливо, відкриє нову епоху в українських виборах. Гра за новими правилами буде більш витонченою і цікавою. Щоб не програти і владі, і опозиції потрібно буде вдатися до шахових стратегій, продумувати на кілька кроків вперед, грати «по всьому полю» – і за себе, і конкурентів», – резюмують в K&K GROUP.

В K&K Group розповіли, як може виглядати Рада за новим Виборчим кодексомВ K&K Group розповіли, як може виглядати Рада за новим Виборчим кодексом

Як відомо, днями Верховна Рада прийняла в першому читанні новий Виборчий кодекс.