ua en ru

К.Ештон і Є.Бузек різко критикують керівництво Білорусі

Ситуація в Білорусі двічі опинилася в центрі уваги учасників пленарного засідання Європейського парламенту. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Виступаючи перед європейськими депутатами з доповіддю про міжнародну політику Євросоюзу, глава європейського зовнішньополітичного відомства Кетрін Ештон заявила, що Президент Білорусі Олександр Лукашенко не залишив Євросоюзу іншого виходу, як боротися з його режимом. "Він нав'язав нам ухвалення строгих санкцій проти себе, проти своєї країни. Ми повинні діяти проти цього режиму, включаючи самого Президента Лукашенка", - заявила К.Ештон. При цьому вона відзначила, що Євросоюз повинен допомагати громадянському суспільству і громадянам Білорусі.

Того ж дня глава Європейського парламенту Єжи Бузек оголосив про можливість ще однієї санкції проти офіційного Мінська. Він повідомив, що Європарламент запропонував Міжнародній федерації хокею на льоду позбавити Білорусь права проведення в 2014 році чемпіонату світу, якщо режим не звільнить всіх політв'язнів.

Такий захід може додатися до заборони, що вже діє, на в'їзд до Євросоюзу для більш ніж 150 представників керівництва Білорусі, включаючи О.Лукашенко, і блокуванню їхніх рахунків у європейських банках.