ua en ru

До безпрецедентного обвалу індексів США на торгах 6 травня могла бути причетна управляюча компанія Waddell & Reed.

У розслідуванні безпрецедентного обвалу американських індексів, що трапився за лічені хвилини в ході торгів 6 травня 2010 р., з'явилися конкретні імена, передає РБК. Як повідомило напередодні агентство Thomson Reuters, торгові дії компанії з Канзасу Waddell & Reed Financial Inc. на ринку ф'ючерсних контрактів E-mini S&Р 500, що співпали з щонайпотужнішим з 1987 р. внутрішньоденним падінням фондових котирувань, привернули увагу регуляторів. Вони не виключають, що продаж компанією 75 тис. контрактів E-mini за 20-хвилинний проміжок торгової сесії могла стати причиною блискавичного падіння індексів.

Ф'ючерси E-mini прив'язані до значення індексу "широкого ринку" Standard & Poor's 500. Вони торгуються на електронній платформі біржі Чикаго CME.

Waddell & Reed випустила спеціальну заяву у зв'язку із спекуляціями про її причетність до біржового краху. "6 травня, як і в багато інших торгових днів, компанія виконувала декілька трейдингових стратегій, включаючи торгівлю ф'ючерсними контрактами на індекси, в рамках звичайного управління нашими гнучкими інвестиційними портфелями", - заявила Waddell & Reed, додавши, що використовувала ф'ючерси для хеджування рисок. За даними Waddell & Reed, в цей же час на ринку E-mini здійснювали операції ще близько 250 гравців. Компанія вважає, що не могла спровокувати своїми діями обвал всього ринку акцій. Більш того, "ринкова активність 6 травня негативно торкнулася саму Waddell & Reed".

Торговий день 6 травня на американських біржах увійшов до історії як один з самих хаотичних днів для фінансових ринків. Торги відкрилися у відносно невеликому мінусі. Проте, згідно повідомленню регуляторів, близько 14:45 за часом Нью-Йорка "почався масивний, аномальний, нез'ясовний розпродаж", під час якого індекс Dow Jones впав майже на 1000 пунктів, або 9%. Менш ніж за півгодини американський фондовий ринок "подешевшав" на 1 трлн дол. Правда, потім Dow відіграв більше половини втрат, але все одно закрився в солідному мінусі - на 3,2%. Наступного дня вкачалися європейські і азіатські біржі.

Підозри палі на технічний збій в електронних торгових системах або на помилковий ордер на продаж, виставлений кимось з крупних гравців. При цьому мова відразу зайшла про ринок індексних ф'ючерсів E-mini S&Р 500. Низка аналітиків накинулися з критикою на високошвидкісній алгоритмічний трейдінг, який останніми роками, з розвитком комп'ютерних технологій, почав заправляти на високоліквідних фінансових ринках. На думку регуляторів, комп'ютерні програми щонайменше прискорили падіння індексів. 11 травня глава Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) Мері Шапіро повідомив на слуханні в конгресі, що регулятори поки не змогли встановити причину обвалу ринку 6 травня.