ua en ru

J.P.Morgan і Citigroup будуть продавати залишилися в держвласності США акції GM

Уряд США найняв J.P.Morgan Securities і Citigroup Global Markets для продажу залишаються у державній власності акцій General Motors. Про це йдеться в повідомленні Федерального казначейства. В даний час Міністерство фінансів США володіє 300 млн звичайних акцій. У грудні 2012 р. GM викупила 200 млн акцій за 5,5 млрд дол., проте компанія вже повідомила, що не збирається викупляти залишилися у держави акції.

За умовами угоди з урядом США, банки отримають по 0,01 дол. за кожну продану акцію, а їх максимальна винагорода складе до 3 млн дол.

Адміністрація Президента США Барака Обами розраховує продати всі акції GM до початку 2014 р.

З 2010 р. порятунок GM обійшлося казні США в 50 млрд дол. Експерти одностайні в тому, що приватизація автомобільного концерну не зможе повернути витрачених коштів. В даний час частка уряду США в автомобільному гіганті досягає 19%.

General Motors - найбільша американська автомобільна корпорація, що виробляє свою продукцію в 35 країнах світу. 1 червня 2009 р. GM розпочав процедуру банкрутства за ст.11 федерального закону США про банкрутство. Після цього 60% акцій компанії відійшли уряду США, ще 12% - уряду Канади. Американське казначейство в цілому інвестувало 49,5 млрд дол. в програму порятунку і реструктуризації GM.

17 листопада 2010 р. GM почав IPO, щоб реалізувати частину акцій, що належали американській державі. Його розмір склав 23,1 млрд дол., ставши найбільшим в історії США. Штаб-квартира організації розташована в м. Детройті, штат Мічиган.

Читайте також: Мінфін США має намір повністю вийти з капіталу корпорації GM протягом 12-15 місяців