ua en ru

Ізраїль виступає проти польського закону про Голокост

Ізраїль виступає проти польського закону про Голокост Фото: Ізраїль (minagro.gov.ua)

Ізраїль з найбільшою серйозністю розглядає будь-які спроби оскаржити історичну правду

Ізраїль виступає категорично проти схвалення Сенатом Польщі закону про Інститут національної пам’яті, котрим забороняється вказувати на причетність поляків до Голокосту. Про це в Twitter повідомив спікер Міністерства закордонних справ Ізраїлю Еммануель Нагшон.

"Ізраїль виступає категорично проти рішення Сенату Польщі. Ізраїль з найбільшою серйозністю розглядає будь-які спроби оскаржити історичну правду. Жоден закон не змінить фактів", - зазначив він.

Додамо, що закон про Інститут національної пам’яті Польщі передбачає штрафи та позбавлення волі за публічні виступи про причетність поляків до знищення євреїв у Європі під час Другої світової війни.

Також законом передбачене і покарання за публічні заперечення причетності українських націоналістів до злочинів проти польського народу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ізраїль критикує польський законопроект, згідно з яким заборонено називати колишні концтабори на території Польщі "польським табором смерті". Також з критикою закону виступили в Німеччині і США. Згодом президент Польщі Анджей Дуда заявив, що ретельно проаналізує законопроект, який передбачає кримінальне покарання за висловлювання про причетність поляків до Голокосту.

Однак, польський Сенат у ніч на 1 лютого 2018 року без поправок прийняв скандальний закон про Інститут національної пам'яті, який зокрема передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію". Закон уже розкритикували президент України Петро Порошенко, Європейська рада та США.