ua en ru

Ізраїль висловив подяку Обамі за рішення надати країні військову допомогу

Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак висловив подяку Президенту США за рішення надати республіці військову допомогу в зміцненні протиракетної оборони (ПРО), повідомляє France 24. У тексті, адресованому американському лідеру, глава відомства особливо наголосив на важливості розвитку взаємодії держав-союзників в сфері військового співробітництва.

"Барак привітав рішення Президента Обами підписати закон про посилення військової співпраці між Ізраїлем і США, який включає виділення гранту в 70 млн дол на посилення системи ПРО "Залізний купол", - йдеться в заяві міністерства оборони Ізраїлю.

Нагадаємо, напередодні Обама в присутності конгресменів і членів про-ізраїльського лобі Американо-ізраїльського комітету з громадських зв'язків (AIPAC) підписав закон про надання додаткової допомоги в зміцненні оборонного потенціалу близькосхідної держави. Експерти відзначають, що новий американо-ізраїльський договір покликаний повернути Обамі симпатії американців єврейського походження, які, як правило, є найбільш активною частиною електорату в США. За даними соціологічних опитувань на червнь 2012 р., 64% американців єврейського походження підтримують Обаму в порівнянні з 78% в 2008 р.

Зазначимо, що з моменту початку робіт обсяг американського участі в проекті "Залізний купол" вже перевищив 205 млн дол. Основна задача системи ПРО - протидія ракетам типу "земля-земля", які використовують терористичні групи в Секторі Газа, а також бойовики шиїтського руху "Хізбалла ", що утримують позиції на півдні Лівану.