ua en ru

Ізраїль і Туреччина домовилися про відновлення дипломатичних відносин

Ізраїль і Туреччина домовилися про відновлення дипломатичних відносин Фото: Ізраїль і Туреччина

Сторони досягли угоди в ході секретних переговорів у Швейцарії

Ізраїль і Туреччина досягли попередньої угоди про відновлення дипломатичних відносин, які були розірвані через захоплення ізраїльськими силовиками турецької Флотилії свободи" з товарами для сектора Газа. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на заяву ізраїльського чиновника.

За його словами, сторони досягли угоди в час секретних переговорів у Швейцарії. Співрозмовник агентства зазначив, що остаточну угоду між сторонами ще не досягнуто.

Згідно умовам попередньої угоди, Ізраїль створить фонд для виплат компенсацій сім'ям жертв конфлікту біля берегів Гази, що стався в 2010 році між ізраїльськими силовиками і міжнародними судами, які намагалися прорвати блокаду палестинського анклаву.

За словами турецьких властей прогрес у відносинах країн було досягнуто на тлі конфлікту з Росією та пошуком додаткових джерел палива.

Зазначимо, дипломатичні відносини Ізраїлю та Туреччини були заморожені в 2010 році, коли ізраїльський спецназ висадився на турецьке судно з активістами, які намагалися прорвати блокаду сектора Газа. В результаті інциденту було вбито кілька турецьких громадян.

Нагадаємо, Туреччина планує налагодити постачання газу з Ізраїлю.

Як повідомлялося, Грузія звинуватила РФ в порушенні повітряного простору. Як заявили в грузинському військовому відомстві, "російський вертоліт перетнув окупаційну лінію і через кілька хвилин повернувся назад".

Раніше военный літак РФ порушив повітряний простір Ізраїлю