ua en ru

Ізраїль дозволив Єгипту розгорнути додаткові на Синайському півострові

Влада Ізраїлю дозволили Єгипту відійти від раніше підписаних угод і розгорнути на території Синайського півострова додаткові військові підрозділи, передає Associated Press. Разом з цим уряд країни рекомендувало ізраїльтянам по можливості утримуватися від поїздок до Єгипту.
Допущення військ арабської республіки на Синай в першу чергу обумовлене зростаючою загрозою з боку бойовиків терористичних організацій, як це мало місце влітку ц.р. Нагадаємо, тоді група терористів, непомітно перейшовши через кордон, атакувала туристичний автобус в передмісті Ейлата. Згодом це призвело до великого дипломатичного скандалу, так як, переслідуючи бандитів, вертоліт ВПС Ізраїлю помилково завдала удару по єгипетським прикордонникам.
З моменту усунення від влади Хосні Мубарака ситуація в Єгипті різко погіршилася. Через відсутність чіткого контролю з боку сил правопорядку більшу свободу отримали як місцеві бойовики-ісламісти, так і учасники збройних формувань сектора Гази, які стали безконтрольно проникати в Єгипет. І ті, і інші, будучи вороже налаштовані до Ізраїлю, несуть в собі загрозу, в першу чергу мирним жителям, які часто вибирають Синай місцем проведення відпустки.
В ході війни 1967 р. Ізраїль повністю захопив півострів, однак пізніше почав повертати його єгипетській стороні. У 1982 р. вся територія Сіная була знову включена до складу Єгипту, при цьому, згідно з договорами, республіка має право утримати там строго певну кількість військ.