ua en ru

Ізраїль підписав угоду з ЄС з відмовою від поселень на Західному березі Йордану

Ізраїль підписав угоду з ЄС з відмовою від поселень на Західному березі Йордану Фото: Ізраїль (minagro.gov.ua)

Ізраїльський уряд де-факто прийняв вимогу Євросоюзу про припинення сприяння нелегальним єврейським поселенням

Ізраїль підписав угоду про співпрацю з Європейським Союзом, однією з умов якої є заборона на підтримку і будівництво поселень на Західному березі річки Йордан. Про це повідомляє DW.

Видання зазначає, що таким чином, ізраїльський уряд де-факто прийняв вимогу ЄС про припинення сприяння нелегальним єврейським поселенням на палестинських територіях.

Повідомляється, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху схвалив підписання цієї угоди в середині грудня.

"Прикордонна Середземноморська співпраця" - це проект ЄС, який надає підтримку країнам Середземноморського регіону, які не є членами союзу. Зокрема, він надає десятки мільйонів євро компаніям, що забезпечує співробітництво таких середземноморських держав і регіонів, як Ізраїль, Ліван, Туреччина, Єгипет, Йорданія, Палестинська автономія", - уточнює видання.

Згідно з директивою Євросоюзу, умова про припинення підтримки нелегальних єврейських поселень на палестинських територіях прописана в кожній угоді з Ізраїлем і його уряд має можливість відхилити цю директиву, однак досі цього не зробив.

Нагадаємо, у лютому 2017 року Кнесет Ізраїлю більшістю голосів ухвалив у другому і третьому читаннях законопроект, що легалізує близько 4 тис. будівель, зведених на спірних територіях Західного берега річки Йордан.