ua en ru

Ізраїль мобілізує резервістів, побоюючись удару з боку Сирії

Уряд Ізраїлю розпорядився почати часткову мобілізацію резервних військ в очікуванні можливого нападу з боку Сирії. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на джерело в ізраїльському уряді.

За словами співрозмовника агентства, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху віддав розпорядження про мобілізацію після спеціальної наради "з питань безпеки" в середу.

Напередодні після аналогічної зустрічі Нетаньяху заявив, що його країна відповість силою на будь-яку спробу атакувати державу ззовні. Заява прозвучала на тлі припущень, що Сирія у відповідь на зовнішнє втручання може завдати удару по Ізраїлю як близькому американському союзнику.

Сьогодні з'явилася інформація, що з цієї ж причини Ізраїль приступив до розгортання комплексної системи протиракетної оборони.

Останнім часом вірогідність військового втручання західних сил в сирійський конфлікт різко зросла. Ряд країн, зокрема США, Франція і Великобританія, посилили свою риторику щодо режиму президента Сирії Башара Асада після повідомлення про застосування в передмістях Дамаска хімічної зброї, в результаті чого нібито загинули більше тисячі мирних жителів.

Західні країни також наголосили, що в разі необхідності рішення про військове втручання може бути прийнято і без схвалення Ради Безпеки ООН, де проти подібних кроків висловлюються Росія і Китай. Як заявляють джерела, ракетні удари по сирійським урядовим військам можуть бути нанесені вже на цьому тижні - 29 серпня 2013 р.

Влада Сирії, у свою чергу, категорично відкинула причетність до інциденту з застосуванням хімічної зброї, а пізніше заявили, що опозиція сама організувала хімудар як "операцію під чужим прапором". У середу Дамаск повідомив, що надав експертам ООН, які працюють на території країни, докази своєї непричетності до хіматаке.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сьогодні заявив, що експертам необхідні ще 4 дні, щоб зробити остаточні висновки про події поблизу Дамаску.

При цьому в НАТО заявили, що наявні свідчення вказують на те, що хімічна зброя застосували війська Асада.