ua en ru

Ймовірні зміни до Конституції щодо дати проведення виборів до ВР можуть бути внесені не раніше лютого 2011 р., - М.Оніщук

Ймовірні зміни до Конституції щодо дати проведення виборів до ВР можуть бути внесені не раніше лютого 2011 р. Таку думку висловив екс-міністр юстиції, президент Інституту правової політики Микола Оніщук.

«Як відомо, до Конституційного суду України надійшло конституційне подання Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції в частині проведення чергових виборів народних депутатів, Президента України, депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. №7265) вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Саме перехідними положеннями цього законопроекту пропонується провести наступні парламентські вибори в жовтні 2012 року. В той же час надання висновку КСУ щодо цього подання є лише складовою конституційної процедури внесення змін до Конституції, визначеної розділом XIII Конституції і не є актом конституційного нормотворення», - повідомив М.Оніщук.

«Відтак, рішення Конституційного суду не змінює і не може змінювати норми чинної Конституції, які встановлюють дату проведення виборів до парламенту. Так, за діючим законодавством, вибори до парламенту мають відбутися останньої неділі березня четвертого року повноважень, тобто 27 березня 2011 р.», - відмітив екс-міністр юстиції.

«У разі позитивного висновку Конституційного суду щодо подання ВРУ стосовно проведення виборів до парламенту у жовтні 2012 р., внести зміни до Конституції можливо лише за умови, якщо на поточній сесії ВР за нього проголосує проста більшість, а на наступній черговій сесії ВР - не менш як 2/3 від конституційного складу парламенту (ст. 155 Конституції України). Наступна чергова сесія Верховної Ради за Конституцією має початися першого вівторка лютого 2011 р.», - зауважив М.Оніщук.