ua en ru

Зміна системи оподаткування операцій з цінними паперами матиме руйнівний вплив на фондовий ринк України, - учасники ринку

Окремі норми зареєстрованого у Верховній Раді України проекту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів" будуть мати руйнівний вплив на розвиток інвестиційних процесів та фондового ринку України в цілому. Про це заявила Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) у відкритому листі до голови Комітету з питань фінансів та банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинника.

"Даний проект закону, за нашими висновками, буде мати руйнівний вплив на розвиток інвестиційних процесів та фондового ринку України в цілому", - наголошено у листі.

На думку учасників ринку, "запроваджений пунктом 1 проекту закону особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами не може бути акцизним податком. Такий податок - самостійний і новий, який необхідно запроваджувати за процедурою введення нового податку в податкову систему України".

Крім того, викликали нарікання учасників ринку також норми законопроекту щодо обмеженні поняття "придбання і продаж корпоративних прав" тільки операціями продажу і викупу частки лише самим господарським товариством: "Така норма протирічить господарському законодавству і порушує права власності учасників такого товариства".

На думку учасників ринку, згідно з нормами законопроекту, "операції з цінними паперами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, для юридичних осіб будуть підлягати оподаткуванню двічі - особливим податком на операції з відчуження цінних паперів і податком на прибуток по таким операціям (абзац 12 підпункту 3 пункту 7 проекту Закону)".

Читайте також: УКБС виступає проти надання ДПСУ права без рішення суду вимагати від банків списання коштів с рахунків клієнтів