ua en ru

Через холоди в Європі і Південній Америці індекс продовольчих цін виріс з грудня по січень на 1,95%

Через погану погоду в Європі і Південній Америці ціни на продукти харчування знову поповзли вгору - вперше з липня 2011 року. Індекс, який включає в себе ціни 55 найменувань продуктів (FAO) виріс з грудня по січень на 1,95%, до 214,3 пункту, що все ж на 7% менше, ніж в січні минулого року. При цьому зростання цін продемонстрували всі п'ять продуктових груп (зернові, масла/жири, м'ясо, молочні продукти, цукор).

"Неможливо знайти одне єдине пояснення зростанню цін на продовольство: у кожній продуктовій групі визначальну роль відіграють різні чинники, - сказав головний економіст FAO по товарним ринкам Абдолреза Аббасіан. Проте на даний момент головним драйвером зростання цін, за словами економіста, є несприятливі погодні умови, які обрушилися на Європу і Південну Америку і які можуть негативно позначитися на врожаї 2012 року.

Індекс цін на рослинні олії і жири виріс на 3%, до 234 пунктів, через збільшення імпортного попиту на пальмову та соєву олію в поєднанні із сезонним скороченням виробництва пальмового масла. Індекс цін на молочні продукти в січні піднявся на 2,5%, до 207 пунктів: через низькі рівні запасів у США і пропозиції в країнах Океанії подорожчали коров'яче масло і сир.

Індекс цін на зерно піднявся на 2,3%, до 223 пунктів, при цьому подорожчали всі основні зернові культури, за винятком рису. Несприятливі погодні умови в Бразилії, найбільшому в світі виробнику і експортері цукру, спровокували зростання відповідного індексу на 2,3%, до 334 пунктів. Індекс цін на м'ясо піднявся на 0,5%, до 179 пунктів.

Нагадаємо, в Україні в січні 2012 р. індекс споживчих цін за рік на продукти харчування та безалкогольні напої виріс на 0,6%.