ua en ru

З України на 3 грудня вивезено максимально допустимий обсяг пшениці - 5,5 млн т, Мінагрополітики не планує вводити обмеження експорту

З України станом на 3 грудня вивезено максимально допустимий обсяг пшениці - 5,5 млн т, при цьому будь-які обмеження на експорт цієї культури Міністерство аграрної політики та продовольства (Мінагрополітики) вводити не планує. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на заяву голови міністерства Миколи Присяжнюка.

За словами Присяжнюка, граничний обсяг вивозу все ж буде вище, але "не більше ніж на 2-3%". Тобто експорт складе приблизно 5,6-5,7 млн ​​т. Присяжнюк розповів, що зараз в українських портах догружаются кілька останніх кораблів з пшеницею. Вони будуть безперешкодно випущені, щоб не зірвати укладені раніше контракти, пообіцяв міністр.

Трейдери вже призупинили закупівлю пшениці на внутрішньому ринку і продаж її на експорт, повідомив виданню директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук. "Ми очікуємо, що зернотрейдери не будуть більше експортувати пшеницю, як ми і домовлялися. А замість цього вони займуться вивезенням кукурудзи та інших культур", - зазначив Саблук. Які санкції можуть бути в разі спроб експорту, в Мінагрополітики не уточнюють.

"Уряд може вжити жорстких заходів, аж до прийняття постанови про тимчасове обмеження експорту пшениці, якщо хто-небудь з трейдерів порушить домовленості", - впевнений президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. Так, 30 листопада Мінагрополітики вже звернулося до учасників зернового ринку з листом, в якому вимагає посилити контроль над експортом пшениці з України у зв'язку з наближенням максимально допустимого рівня її вивезення.

Навесні наступного року експорт пшениці може бути відновлений. "У квітні, коли ми будемо розуміти, з якими результатами вийшли з зими, ми плануємо повернутися до питання можливого збільшення обсягів вивезення пшениці", - зазначив Присяжнюк.

Призупинення закупівлі та вивезення пшениці з України заморозила ціну на внутрішньому ринку, говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. "Експортована в жовтні-листопаді пшениця поставлялася за раніше укладеними контрактами. Але за цей час ціни на пшеницю в Україні практично не змінювалися і знаходилися на рівні в 256 дол за т. А в вересні, коли закупівлі ще здійснювалися, її вартість зросла з 245 дол до 257 дол за т", - відзначила аналітик.

Читайте також: Уряд не планує обмежувати експорт пшениці, - Бісюк

Зараз трейдери перемикаються на кукурудзу і сою. Це не могло не відбитися на вартості даних культур. Якщо на початку жовтня кукурудза коштувала 233 дол/т, то на початку листопада - 243 дол/т, а зараз - 255 дол/т. "Зростання цін на кукурудзу викликаний як підтягуванням внутрішніх цін до зовнішніх, так і збільшеним попитом на дану культуру з боку трейдерів. Але ми не очікуємо, що ціни на кукурудзу можуть сильно зрости, оскільки останнім часом на зовнішніх ринках її вартість впала", - вважає Тамара Левченко.