ua en ru

Підсумки виборів-2012: Родинні зв'язки депутатів ВР VII скликання

Новообраний парламент може увійти світову історію як найбільша політична родина. Якщо Президенту Віктору Ющенку в свій час дорікали за активне призначення родичів на керівні посади у виконавчій владі, то в часи президентства Віктора Януковича непотизм небувалими темпами проникає і в законодавчий орган. Тут ми згадаємо імена нардепів, які мають родинні зв'язки у вищих органах влади, в самому парламенті, а також в органах місцевої влади.

Новообраний парламент може увійти світову історію як найбільша політична родина. Якщо Президенту Віктору Ющенку в свій час дорікали за активне призначення родичів на керівні посади у виконавчій владі, то в часи президентства Віктора Януковича непотизм небувалими темпами проникає і в законодавчий орган. Тут ми згадаємо імена нардепів, які мають родинні зв'язки у вищих органах влади, в самому парламенті, а також в органах місцевої влади.

Місце для сина Президента

В Україні парламент, схоже, остаточно перетворився в такий собі політичний замінник Гарварду - елітний ВУЗ, де діти державної "еліти" отримують досвід. Ось і Янукович з Азаровим вирішили, що нехай нащадки набираються розуму під куполом Ради, а там, дивись, і на підвищення підуть.

Першим в нашому списку, але не за харизмою, а по імені, стоїть син Президента Віктор Янукович-молодший. Якщо старший син Януковича - Олександр - керує бізнесом сім'ї, то молодший в таких справах не помічений. Ось і доводиться протирати штани в стінах парламенту. Цього разу Віктор Вікторович Янукович пройшов в Раду під 22 номером списку Партії регіонів - місце не дуже високе, але гарантувало депутатський мандат. Всього ж для Януковича-молодшого це буде вже третій захід у Раду. У попередньому парламенті він відзначився законопроектом, спрямованим на розвиток IT-галузі в Україні, який пізніше ветував Президент.

Третій раз прийде в парламент і син Генерального прокурора України Артем Пшонка. У попередній Раді він керував підкомітетом профільного комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Тобто діяльність Пшонки-молодшого в парламенті корелювалася з професійними інтересами його батька. Родина Пшонок - перевірені люди Президента. У ЗМІ Артема Пшонку звинувачують у рейдерстві.

По мажоритарному округу №6 (АРК, Феодосія) пройшла в раду сестра глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна - Юлія Льовочкіна. Для неї це буде вже друга каденція. У попередньому скликанні Льовочкіна представляла Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У декларації, поданій до ЦВК перед виборами, вона зазначила земельні ділянки площею 14 990 квадратних метрів, будинок площею 460 квадратних метрів, дві квартири площею 62,5 квадратних метра і 63,7 квадратних метра, 10 машин і цінні папери на 29,5 млн грн. При цьому в 2011 році сукупний дохід Льовочкіної склав 3,04 млн грн.

Сім'ї під куполом

Також у новій Раді буде представлено 12 сімейних кланів. При цьому клани Калетників і Балог нараховують відразу по три людини. Тут, якщо б не новий регламент ВР, можна було б створювати сімейні фракції в парламенті. У Раду потрапили чотири пари "батько-син", чотири пари "брати" і по дві пари "чоловік-дружина" і "зять-тесть".

Найвпізнаваніша парламентська сім'я - Микола і Олексій Азарови. Нинішній прем'єр-міністр Микола Янович Азаров пройшов у Раду під першим номером Партії регіонів, а його син Олексій Миколайович - по одномандатному округу № 47 (Донецька область, Слов'янськ).

Старшого Азарова представляти особливо не потрібно. Фінансист в минулому, нині є головним адептом так званого "покращення". Не факт, що з двох робіт він вибере законодавчу діяльність, проте зважаючи на майбутні кадрові перестановки у Кабміні може піти на почесну пенсію в Раду.

Біографія єдиного сина Миколи Азарова - Олексія - покрита безліччю таємниць. Він досить тривалий час перебував у Швейцарії. Одні джерела говорять, що Азаров-молодший там керував невеликою компанією, інші запевняють, що працював торговому представництві України в Швейцарії. Виходячи з цього, особливо несподіваним вийшло його призначення радником прем'єр-міністра Віктора Януковича на громадських засадах. На цій посаді Олексій Азаров пропрацював три місяці, а потім був звільнений. Українські ЗМІ запевняють, що серед кращих друзів сина прем'єр-міністра - Олег Низенко - заступник ДПАУ, голова Київської податкової адміністрації.

Ще одна відома родина - брати Клюєви. Андрій Петрович Клюєв пройшов у Раду як четвертий номер списку Партії регіонів, а Сергій Петрович - як переможець в одномандатному виборчому окрузі № 46 (Донецька область, Артемівськ). Обидва вони вже були нардепами у парламенті минулого скликання. Журнал Forbes відводить їм 22 місце в рейтингу 200 найбагатших людей України 2012 року. Головний актив сім'ї - корпорація "Укрпідшипник". Крім того, братам ЗМІ приписують контроль над виробником сонячних батарей - австрійською компанією Activ Solar.

Андрій Клюєв зараз обіймає посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Його ім'я активно обговорюється в числі можливих кандидатів на пост спікера нової Ради, а значить, Андрій Петрович таки зважився на перехід в депутати. Сергій Клюєв є народним депутатом VI скликання. Про його бізнес в Австрії свідчить декларація про доходи, подана в ЦВК. Згідно з документом, сім'я Сергія Клюєва заробила в Австрії у минулому році 67 тис. євро.

Якщо лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок вже одного разу працював у парламенті, то для його рідного брата Андрія такий досвід буде першим. Старший Тягнибок пройшов у Раду як лідер списку "Свободи", а молодший - як переможець в одномандатному окрузі № 125 (Львівська область, Старий Самбір). Олег Тягнибок - відомий націоналіст, не раз потрапляв у різноманітні скандали на національному ґрунті. Довгий час працював у Львівській облраді. З недавніх пір "Свобода" отримала величезну як для націоналістичної партії популярність, а про Тягнибока заговорили, як про реального кандидата в Президенти на майбутніх виборах.

Андрій Тягнибок є директором невеликої компанії "Комплект груп", яка спеціалізується на поставках будівельних матеріалів і будсировини. До потрапляння в Раду молодший Тягнибок був депутатом Львівської облради.

Цілу родину завів у парламент вже екс-міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Компанію опальному політику в новому скликанні ВР складуть його брати - Павло Балога та Василь Петьовка. Ще один брат, Іван Балога, програв свій округ. Все сімейство Балог зайшло в парламент через одномандатні округи на Закарпатті, яке вони контролюють.

Колишній глава Адміністрації Президента за часів Ющенка, Віктор Балога, виграв в окрузі № 69 (Закарпатська область, Мукачеве). Саме тут він у далекому 1998 році починав свою політичну кар'єру, ставши тоді мером Мукачева. Створене ним ТОВ "Барва" на сьогоднішній день є найбільшою комерційною структурою Закарпаття. ЗМІ стверджують, що це підприємство (і його філії) перетворилося на зручний інструмент по освоєнню обласного бюджету. Сьогодні "Барва" контролює оптову та роздрібну торгівлю, в першу чергу, горілки, сигарет і медикаментів, закупівлю та первинну переробку сільгосппродукції, виробництво безалкогольних напоїв, будівельні роботи. Через ТОВ "Барва" Балога фактично монополізував продовольчий ринок і ринок нафтопродуктів. На сьогоднішній день спектр діяльності дочірніх фірм набагато ширший - це зв'язок, редакція телебачення і радіомовлення, закупівля і первинна обробка сільськогосподарської продукції, реклама.

Павло Балога виграв гонку в окрузі № 71 (Закарпатська область, Хуст). Тут Балоги контролюють ВАТ "Хустська ПМК-240", яка за бюджетні гроші будує греблі. На рубежі тисячоліть Павло Балога працював в органах прокуратури. У той же час його підозрювали в тому, що він, будучи посадовою особою, зловживаючи своїм посадовим становищем, організував злочинну групу, що займалася контрабандою автомобілів з-за кордону.

Двоюрідний брат Балог - Василь Петьовка, який виграв округ № 72 (Закарпатська область, Тячів), в минулому парламенті був також присутній (за списком НУНС). До цього він кілька разів обирався мером Мукачевого після того, як Віктор Балога став губернатором Закарпатської області. Петьовка також є співвласником ТОВ "Барва".

Вирішила не відставати від Балог і сім'я Калетників, яка також зайшла в парламент в кількості трьох осіб. Голова Державної митної служби Ігор Калетник пройшов у Раду як № 7 списку КПУ, хоча членом партії він не є. Його батько, Григорій Калетник, потрапив в попередній парламент за списками Партії регіонів, а зараз виграв округ № 18 (Вінницька область, Іллінці) як самовисуванець. Також в Раді буде Оксана Калетник - двоюрідна сестра Ігоря Калетника і племінниця Григорія Калетника. Вона також виграла округ у Вінницькій області (№ 16, Ямпіль) як самовисуванець.

Почесний митник України, Ігор Калетник активно просувався по кар'єрній драбині зі схвалення Віктора Медведчука, людиною якого за часів Кучми був Григорій Калетник. ЗМІ стверджують, що Митна служба під керівництвом Калетника остаточно перетворилася на бізнес-структуру, яка кримінальними методами експлуатує можливості українського ринку. На митниці утворилася величезна контрабандна діра, через яку на територію України проходять нелічені потоки контрабанди. При цьому молодший Калетник має серйозних покровителів, що робить його положення в Держмитниці непорушним найближчим часом. Тому, швидше за все, Калетників у Раді буде все-таки двоє.

Найстарший Калетник, який був раніше людиною Кучми і Медведчука, вже четвертий раз потрапляє в Раду. Подейкують, що він має спиртовий та аграрний бізнес у Вінницькій області, який активно лобіював у ВР.

Оксана Калетник (відома також під прізвищем Єлманова) відома як засновник тижневика "Теленеделя", рекламного агентства Dali, юридичної компанії "Алком Київ", а також групи компаній FIM Consulting. Серед активів FIM - більше десятка об'єктів комерційної та житлової нерухомості, зосереджених в основному в Київській області. У червні 2010 року увійшла до складу Нацради з питань телебачення і радіомовлення, з якого вийшла минулого тижня.

Брати Васильєви, що входять у всі версії найбагатших людей України, також разом зайшли в парламент. Геннадій Васильєв пройшов до ВР як № 54 в списку Партії регіонів, а його старший брат Олександр як кандидат від Партії регіонів переміг в окрузі № 59 (Донецька область, Мар'їнка).

Президент Кучма в 2003 р. призначив Геннадія Васильєва на посаду Генпрокурора України. За час керівництва ГПУ на адресу Васильєва з боку опозиції не раз звучали звинувачення в тому, що він обслуговує інтереси правлячого режиму і донецького клану. Через кілька місяців після відставки органи прокуратури порушили стосовно свого колишнього шефа кримінальну справу за підозрою у перевищенні службових повноважень. Геннадій Васильєв має великий парламентський досвід, працював в АП, потім знову повернувся в Раду.

Його брат Олександр четвертий раз обирається до парламенту. У 90-х роках працював у КРУ і Податковій службі Донецької області. Олександр і Геннадій Васильєви, за даними ЗМІ, мають відношення до великого бізнесу у вугільній галузі, металургії, фінансовій сфері. Зокрема, їх називають власниками найбільшого в країні вугільного концерну "Енерго" (видобуток коксівного вугілля), а їх партнерами по бізнесу - мультимільйонерів Віктора Нусенкіса та Леоніда Байсарова.

По мажоритарці в Раду пройшли раніше маловідомі політики Кацуби з Харківської області. Вони хоч і маловпізнавані, але від цього не менш впливові, чим заслужили право йти на вибори від Партії регіонів.

Володимир Кацуба є головою Дергачівської райдержадміністрації Харківської області. Він виграв округ № 175 (Харківська області, Дергачі). Кажуть, Кацубі в його просуванні по кар'єрних сходах допомагає екс-депутат Василь Салигін. Разом вони заснували ряд підприємств у Харківській області.

Його старший син, Сергій Кацуба, який зараз працює в НАК "Нафтогаз України", виграв вибори в окрузі № 92 (Київська область, Узин). До "Нафтогазу" Сергій Кацуба працював в "Укренерго" і "Енергоатомі". Ще один Кацуба - Олександр Володимирович, син Володимира Кацуби, обіймає посаду заступника голови правління ДАК "Чорноморнафтогаз". ЗМІ кажуть, що обидва сини грають важливу роль в структурі закупівель підприємств, які курирує міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Очікувалося, що в новому складі ВР буде як мінімум дві сімейні пари. Однак через програш Галини Гереги сімейству Герег не судилося з'єднається під куполом парламенту. У підсумку така пара залишилася одна - Інна Богословська та її чоловік Володимир Мельниченко. Скандалістка Богословська пройшла до ВР за списком Партії регіонів (№ 60), а її чоловік виграв округ № 193 (Хмельницька область, Кам'янець-Подільський). Подейкують, у 90-х роках Богословська створила ряд фірм, через які відмивалися державні гроші. Також послугами цих фірм свого часу користувався Віктор Пінчук. Нібито він навіть виділяв гроші на передвиборчі кампанії проектів Богословської. Зараз вона не має значного впливу в Партії регіонів, а тому і отримала настільки низьке місце в списку.

Володимир Мельниченко поки більше відомий не своїми справами, а тим, що його передвиборча програма, передана в ЦВК, була набрана на комп'ютері, в "особливостях" якого зазначено Prudens. Саме так називається консалтингова фірма, створена Богословської.

Відомий регіонал Юхим Звягільський, що обирався до ВР від Партії регіонів по округу № 45 (Донецьк), зміг провести в Раду свого зятя, бізнесмена Володимира Вечерка (№ 31 у списку ПР). Звягільський є одним із засновників Партії регіонів, але група "батьків" вже давно втратила вплив у партії. Напередодні президентських виборів влітку 1994 р. Звягільський був однією з головних мішеней критики з боку опозиції, як особа наближена до Президента Леоніда Кравчука, звинувачувався у зловживаннях службовим становищем в Кабміні. В результаті цієї кампанії політик опинився під загрозою слідства і репатріювався до Ізраїлю, де переховувався два роки. Зараз Звягільскій володіє шахтою ім. Засядька, розташованій на території його округу.

Володимир Вечерко - чоловік Стелли Звягільський, дочки вугільного магната Звягільського. Це для нього третій захід у парламент. Доктор і професор медичних наук, Вечерко має серйозний бізнес в Донецьку. У його активи зараховують ЗАТ "ДЕЛТА", ВКФ "Інтер-Сіріус", МП "Інтерком", ТОВ "Інтербіс", ТОВ "Союзпромінвест-Донбас".

Сім'я в Раді від "Батьківщини" - батько і син Табалови. Олександр Табалов пройшов у парламент як №49 у списку "Батьківщини", а його син Андрій Табалов виграв округ №99 (Кіровоград).

Табалов-старший збудував своє багатство на хлібі і молоці. Його хлібна імперія, що складається з підприємств у Черкаському, Кіровоградському та Полтавському регіонах, випускає більше 300 видів хлібобулочних і 400 найменувань кондитерських виробів. Стан Олександра Табалова оцінюється в більш ніж 30 млн дол. Зараз він є головою правління групи компаній "Формула смаку". Раніше балотувався в мери Кіровограда, але програв.

А ось генеральним директором групи компаній "Формула смаку" з початку 2008 року є син Олександра Табалова - Андрій. До обрання в Раду він також був депутатом Кіровоградської міської ради V скликання. Очолює Кіровоградську територіальну організацію партії "Фронт змін".

Також у ВР VII скликання можна згадати і солодку парочку регіоналки Юлії Льовочкіної і екс-бютівця Віталія Чудновського. ЗМІ пишуть, що вони живуть у цивільному шлюбі і справа йде до весілля, а значить, у ВР може з'явитися ще одна сімейна пара. Чудновський третій раз пройшов в Раду, на виборах-2012 він в 90 окрузі (Київська область, Біла Церква) вирвав перемогу у кандидата від "Свободи". Спостерігачі відзначали, що кампанія в Білій Церкві була дуже брудною, в окрузі діяли кримінальні угруповання, помічені серйозні фальсифікації. Втім, ЗМІ давно говорять про екс-бютівця Чудновського як про представника європейської наркомафії в Україні.

Нитки йдуть у регіони

Народні обранці VII скликання також мають родичів і в місцевій владі. Особливо тут вирізняються Харківська, Донецька, Запорізька і Дніпропетровська області, де таких випадків більше.

Ось, приміром, у парламент по округу №178 (Харківська область, Балаклія) пройшов Дмитро Добкін - рідний брат губернатора Харківської області Михайла Добкіна. Нинішній губернатор і сам одного разу був у парламенті, але цього разу вирішив не балотуватися, все-таки в Харківській області у нього значно більше можливостей. Дмитро Добкін до обрання до Ради був депутатом Харківської облради.

Ще один родич губернатора пройшов у Чернівецькій області. Артем Семенюк, син губернатора Михайла Папієва, виграв округ №204 (Чернівецька область, Хотин). Батько агітував за свого сина на зустрічах з виборцями, погрожував проблемами, якщо не оберуть "правильних" кандидатів. Про сина Папієва відомо небагато. До обрання в Раду він обіймав посаду директора НВПП "Полімермаш". Це буде його дебют у парламенті.

Багато родичів нардепів працюють в місцевих радах. Галина Герега, яка й сама балотувалася в Раду по 215 округу в Києві, є дружиною народного депутата Олександра Гереги, який виграв округ №192 (Хмельницька область, Дунаївці). Галина Герега не пройшла до ВР, проте у неї залишається місце секретаря Київради. Безсумнівно, Герега балотуватиметься на виборах в Київраду. Враховуючи її ресурс у вигляді "Епіцентру", шанси на потрапляння у неї гарні.

У Донецькій облраді засідає батько нардепа Владислава Лук'янова - Валентин Лук'янов. Обидва вони є членами Партії регіонів. Лук'янов старший очолює Часов'ярський комбінат вогнетривів.

Там же працює Віталій Пригодський, син народного обранця Антона Пригодського. Віталій є заступником генерального директор ТОВ "Торговий Дім "Мосагродон".

А ось в Донецькій міській раді працюють відразу двоє синів новообраних народних депутатів. Це Сергій Дейч - син нардепа Бориса Дейча, і Андрій Ландик - син народного обранця Валентина Ландика. Сергій Дейч відомий своєю пристрастю до дорогих автомобілів, а Андрій Ландик в лютому цього року отримав посаду голови правління ПАТ "Норд" - сімейної корпорації Ландиків. Зазначимо, що і другий син Дейча, Володимир, також є депутатом від ПР - Донецької облради.

Відомий парламентський "диригент" Михайло Чечетов має контакти в Харківській міській раді, де засідає його донька Тетяна Чечетова-Терашвілі. Вона - заступник директора Департаменту - начальник Управління підприємництва Департаменту підприємництва та споживчого ринку в міськраді.

У тій же Харківській міськраді працює і син нардепа Дмитра Шенцева - Микита. Він - член постійної комісії з міжнародного співробітництва, інвестицій і спортивних іміджевих проектів.

Батько Дмитра Святаша - нардепа від ПР, який переміг в одномандатному окрузі №170 (Харків) - Володимир Святаш є депутатом фракції ПР Харківської облради.

У Дніпропетровській міськраді працюють Віталій Момот - син нардепа Олександра Момота, і Олександр Шипко - рідний брат народного депутата Андрія Шипка. Обидва обранці на виборах-2012 виграли гонку в дніпропетровських округах. Їх родичі в міськраді Дніпропетровська входять у фракцію Партії регіонів. А ще в Дніпропетровській міськраді помічена дружина нардепа Івана Ступака - Лідія Ступак. Вона теж входить у фракцію ПР.

Ще двоє родичів народних депутатів працюють у Дніпропетровській облраді. Це Михайло Царьов - брат нардепа Олега Царьова, і Кирило Солошенко - син нардепа Миколи Солошенка. І Солошенко, і Царьов виграли вибори в округах області, а їхні родичі входять у фракцію ПР в облраді.

Депутатом Одеської міськради є Тетяна Ківалова - донька Сергія Ківалова, нардепа від ПР, у минулому - голови ЦВК. Вона - відомий юрист, член кваліфікаційної комісії суддів адміністративних судів України.

Також в Одеській міськраді працюють сини нардепа від ПР Юрія Крука, який виграв округ №143 (Одеська область, Ізмаїл). В'ячеслав Крук і Юрій Крук входять у фракцію "Зелена Одеса".

Нардеп-самовисуванець в одномандатному окрузі №133 (Одеса) Ігор Марков має двох родичів у місцевій владі. Його брат Олег Марков є депутатом від Партії регіонів в Одеській міськраді, а зять Іван Пастушок - головою Приморської райдержадміністрації Одеси.

В Одеській облраді працює Дмитро Барвіненко - батько народного депутата Віталія Барвіненка, який переміг в окрузі №141 (Одеська область, Татарбунари).

Нардеп від ПР Віталій Хомутинник має брата Юрія, який є депутатом Вишгородської райради (Київська область).

Одномандатний округ №5 (АРК, Керч) виграла регіоналка Валентина Лютікова. Її чоловік Володимир Лютіков є депутатом фракції ПР у Верховній Раді Криму.

А в Кіровоградській облраді у фракції Народної партії засідає батько нардепа від ПР Сергія Кузьменка - Анатолій Кузьменко. Зазначимо, Сергій Кузьменко потрапив у Раду через округ №103 (Кіровоградська область, Олександрія).

Замість бонусу

Тут згадаємо депутатів, які мають родичів в інших органах влади, а також екс-чиновників. Приміром, Віктор Швець, який пройшов в Раду під 40 номером у списку "Батьківщини" має безпосередні контакти в ЦВК - там працює його дочка Юлія, відомий юрист.

Колишній глава "Укравтодору" Володимир Демішкан потрапив у Раду, вигравши округ №114 (Луганська область, Станично-Луганське), а його брат Василь Демішкан працює першим заступником начальника Вінницького відділення "Укравтодору".

Дочка померлого Василя Джарти - Вікторія Джарти займає посаду заступника голови Госпсуду Києва. Сама вона в Раду не йшла, однак відправила туди свого чоловіка Валерія Омельченка, який виграв округ №55 (Донецька область, Макіївка). Омельченко йшов на вибори від Партії регіонів.

У Львівській області (округ №117, Львів) від "Батьківщини" нардепом став Ігор Васюник. Його брат Ван Васюник свого часу обіймав посаду віце-прем'єр-міністра України.

Також від "Батьківщини" у парламент потрапила дружина екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка - Ірина Луценко. У ЗМІ можна знайти факти які нібито свідчать про фінансові махінації Ірини Луценко.

Брат нардепа від ПР по округу №75 (Запоріжжя) Сергія Кальцева - Володимир Кальцев - раніше був секретарем Запорізької міськради, а нині радник голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка.

Під №49 у списку ПР в Раду потрапив Григорій Смітюх. Його брат Іван Смітюх - екс-голова Ковельської РДА. Він також балотувався в Раду по мажоритарці у Волинській області, але програв.

Як бачимо, більше 50 народних обранців, так чи інакше пов'язані родинними нитками з керівництвом країни або окремих регіонів. Майже всі вони є членами Партії регіонів. Непотизм, підтримуваний Президентом Януковичем у виконавчих органах влади, дуже швидко укорінився і в парламенті. Для центрів впливу в українському політикумі так надійніше - адже якщо бізнес-інтереси можуть змінюватися, то рідна кровиночка назавжди залишиться такою.