ua en ru

Підсумки першого кварталу 2012 р. підтверджують наявність проблем в кондитерській промисловості, - учасник ринку

Підсумки першого кварталу 2012 р. підтверджують наявність проблем в кондитерській промисловості України. Так вважає президент корпорації «Бісквіт-Шоколад» Алла Коваленко.

"Головне, що ми бачимо - звуження ринків для нашої продукції, як внутрішнього, так і зовнішніх. На жаль, ситуація, що намітилася до кінця минулого року, коли вперше за багато років кондитерська галузь знизила обсяги виробництва, збереглася", - сказала вона.

Коваленко відзначила як показовий факт те, що підприємства, що входять до галузевої асоціацію "Укркондпром", за підсумками січня-березня знизили обсяг виробництва вже на 3,2%, тоді як за результатами минулого року падіння становило 2,2%. На внутрішньому ринку, на думку Коваленко, попит падає через зниження купівельної спроможності населення. "Вперше за багато років ми раптом стали помічати, що немає сплесків продажів до свят, і чітко видно, що люди все більше надають перевагу витрачати гроші на продукти першої необхідності", - зазначила вона.

При цьому, традиційні для України експортні ринки, такі як ринки Казахстану і Росії, практично закрилися для багатьох груп цукристих кондитерських виробів через введення високих митних зборів. Виникли також несподівані проблеми з Узбекистаном, який вводить високий акциз на продукцію з будь-яким вмістом спирту.

"При цьому досі не підписана угода про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, а європейський ринок дуже великий, місткий і міг би стати для нас компенсатором цих експортних втрат", - зазначила вона. У той же час, за словами Коваленка, український ринок кондитерських виробів все більше відкривається для іноземних виробників, і обсяг імпортованої в Україну кондитерської продукції тільки за минулий рік виріс на 40%.

Вона також зазначила, що ситуацію може погіршити підвищення мит на сировину та обладнання для кондитерської галузі, виробництво яких відсутнє в Україні. Зокрема, сказала вона, уряд розглядає питання про підвищення мит на різні види горіхів, агар і ряд інших інгредієнтів, що використовуються в кондитерському виробництві. На її думку, це знизить конкурентоспроможність українських кондитерів, які будуть змушені знову підвищувати ціни на свою продукцію.