ua en ru

За підсумками 2017 року ПАТ "Хмельницькгаз" отримав загальний збиток у розмірі 173,1 млн гривень

За підсумками 2017 року ПАТ "Хмельницькгаз" отримав загальний збиток у розмірі 173,1 млн гривень Фото: газ (dtek.com)

Встановлений НКРЕКП тариф  на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг

За 2017 рік консолідована виручка газорозподільної компанії ПАТ "Хмельницькгаз", становила 2 751,5 млн гривень (без ПДВ). Через те, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат "Хмельницькгазу", видатки компанії перевищили тарифну виручку. Це призвело до отримання консолідованого збитку в розмірі 173,1 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг. Через це діяльність компанії "Хмельницькгаз" є збитковою за підсумками 2017 року.

Наприклад, розрахунком діючого тарифу на розподіл природного газу передбачено, що "Хмельницькгаз" закуплятиме на ринку газ для виробничо-технологічних та власних потреб за ціною 5 965 гривень за тис. куб. м (без ПДВ), в той час як фактична ціна склала 8 035 гривень за тис. куб. м (без ПДВ).

В діючому тарифі компанії "Хмельницькгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних та власних потреб передбачено 167,4 млн гривень (без ПДВ). А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 225,5 млн гривень (без ПДВ). З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 44% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу у розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків.

Інші видатки на роботи та послуги, передбачені структурою тарифу на послуги розподілу природного газу складають 12,4 млн гривень (без ПДВ), фактично ж ці витрати за підсумками 2017 року склали 16,1 млн гривень (без ПДВ), що на 29,8% більше від встановленого тарифу. Основною причиною збільшення є ріст інфляційних процесів в Україні.

Розмір середньої заробітної плати за 2017 рік у "Хмельницькгазі" становив 5 125 гривень, в той час, як середня зарплата за 4-й квартал 2017 року по промисловості в Хмельницькій області складала 10 844 гривень за місяць, згідно даних головного управління статистики в Хмельницькій області.

"Хмельницькгаз" неодноразово звертався до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. В 2017 році ПАТ "Хмельницькгаз" двічі проходило процедуру подання тарифів, однак, вони не були затверджені.

В березні поточного року "Хмельницькгаз" з додержанням всіх процедур вчергове подало до НКРЕКП обґрунтування нового тарифу.