ua en ru

Італійська ENI виручила 710 млн євро від продажу 89% акцій оператора газопроводу TAG

Італійська нафтогазова компанія ENI S.p.А. виручила 710 млн євро від продажу державному фінансовому холдингу Cassa Depositi e Prestiti (CDP) 89% акцій компанії-оператора австрійської ділянки газопроводу Trans Austria Gas (TAG) - Trans Austria Gasleitung GMBH (TAG GMBH). При цьому більша частина коштів (533 млн євро) припала на надходження від продажу акцій, а 177 млн євро - на кредитну заборгованість, яка залишалася у TAG GMBH перед ENI. Про це повідомляється в прес-релізі ENI.
Операція з продажу частки ENI в TAG була передбачена угодою з європейськими антимонопольними органами і здійснена в рамках зобов'язань перед Єврокомісією (ЄК). Раніше ЄК висунула проти італійської компанії звинувачення в недобросовісному веденні бізнесу, відзначивши монополізацію італійською компанією транзитних газопроводів. У 2007 р. ЄК почала відповідне розслідування відносно компанії. Проте пізніше регулятор погодився відкликати претензії в обмін на продаж ENI доль в газотранспортних проектах на загальну суму 1,5 млрд євро.
ENI - одна з найбільших міжнародних енергетичних компаній. Вона є партнером ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу "Південний потік".
TAG розглядається італійським урядом як стратегічно важливий проект. Більше половини електрики, що виробляється в Італії, генерують теплоелектростанції, що працюють на природному газі.