ua en ru

Італійська ENI відновила роботу трубопроводу Greenstream з постачання лівійських вуглеводнів

Італійська нафтогазова компанія ENI відновила роботу трубопроводу Greenstream (проходить по дну Середземного моря), за яким лівійські вуглеводні надходять в Італію. Робота газопроводу відновилася після восьмимісячної перерви, викликаної громадянською війною в Лівії, йдеться в оприлюдненому сьогодні прес-релізі компанії.
В рамках попередньої фази ENI буде тестувати газопровід, пропускаючи через нього лише 3 млн куб. м "блакитного палива" в день. Пізніше компанія має намір відновити пропускну здатність лінії на колишньому рівні, хоча поки представники ENI утримуються від коментарів щодо часового діапазону, коли це може статися.
У повідомленні компанії наголошується, що відновлення роботи Greenstream - це "віха", яка знаменує початок нового етапу. Крім ENI, оператором газопроводу є державна лівійська нафтогазова компанія.
Природний газ, що надходить по газопроводу в Італію, видобувається на родовищі Wafa, розташованому в 500 км на південний схід від Тріполі. Навіть під час збройного конфлікту в Лівії проект Wafa продовжував функціонувати (хоча і не в повному обсязі), що забезпечило місцевих споживачів електроенергією, повідомили в ENI.
Раніше ENI повністю відновила роботу на нафтовому проекті Abu-Attifel. Рівень видобутку нафти на родовищі становить 70 тис. бар. у день. Наприкінці вересня 2011 р. на родовищі Abu-Attifel щодня добувалося лише 40 тис. бар. нафти.
ENI почала працювати в Лівії (колишній італійській колонії) в 1959 р. і є найбільшим іноземним гравцем на нафтогазовому ринку країни. До початку громадянської війни в Лівії ENI виробляла в країні щодня 273 тис. бар. нафтового еквівалента.