ua en ru

Італія розмістила довгострокові держоблігації на 7,29 млрд євро

Італія розмістила довгострокові державні облігації на 7,29 млрд євро при зростанні попиту і зниженні прибутковості. Так, прибутковість держоблігацій з терміном обігу 10 років виявилася нижче 6% на тлі очікувань подальших дій з боку Європейського центробанку (ЄЦБ), спрямованих на зниження вартості запозичень для периферійних країн єврозони (Італії, Іспанії), передає Reuters.

Італія продала держпапери з терміном обігу до листопада 2022 р. під прибутковість в 5,82% проти 5,96%, зафіксованих на аналогічному аукціоні минулого місяця. За рахунок цього тендеру казначейство залучило 4 млрд євро. При цьому попит перевищив пропозицію в 1,42 рази, в той час як попередній показник склав 1,29 рази.

Міністерство фінансів Італії також продало п'ятирічні боргові папери на 2,5 млрд євро і держоблігації з плаваючою ставкою на 793 млн євро і терміном обігу до червня 2017 р. За підсумками сьогоднішнього аукціону італійському казначейству вдалося залучити в сукупності 7,293 млрд євро, що близько до верхньої межі заявленого діапазону в 5,25-7,5 млрд євро.

Прибутковість за п'ятирічними держпаперами опустилася до 4,73% проти 5,29% на аналогічному тендері в кінці липня 2012р. Відзначимо, що прибутковість виявилася на мінімальному рівні для подібних інструментів з березня ц.р.

Аналітики відзначають, що казначейству вдалося на 72% "покрити" фінансові потреби на 2012 р.

Зниження вартості запозичень для Італії пов'язане з очікуваними діями ЄЦБ. 2 серпня 2012 р. повідомлялося, що ЄЦБ розробляє новий механізм антикризових інтервенцій на ринку облігацій єврозони. "Керуюча рада ЄЦБ може здійснити прямі операції на відкритому ринку в обсязі, відповідному його цілям", - сказав тоді глава Європейського центробанку Маріо Драгі, вказавши, що контур подальших "нестандартних" заходів грошово-кредитної політики буде позначено в майбутні тижні.

28 серпня представник ЄЦБ Йорг Асмуссен повідомив, що експерти ЄЦБ працюють над операційними й технічними деталями даної програми.