ua en ru

Італія продала річні держоблігації на 8 млрд євро, їх прибутковість зросла

Італія продала річні векселя на 8 млрд євро. Середньозважена прибутковість склала 2,767% порівняно з 2,697% на минулому аукціоні від 12 липня. Попит на ці папери перевищив пропозицію у 1,69 рази, тоді як на липневому аукціоні перепідписання становило 1,55 рази, передає "Росія-24".

Вартість запозичення для країни збільшилася у зв'язку з побоюваннями інвесторів, що навіть викуп Європейським центральним банком (ЄЦБ) облігацій проблемних країн єврозони не зможе стримати боргову кризу в країні. Голова ЄЦБ Маріо Драгі може приступити до скупки різних активів, не тільки держоблігацій, у найближчі місяці. Інфляційні ризики не стоять на порядку денному в 2012 і 2013 рр., та двері для нового скорочення базової ставки і для нетрадиційних заходів в єврозоні в наступних місяцях залишаються відкритими.

Як повідомляє агентство Bloomberg, італійські банки збільшили обсяг вкладень в урядові бонди на 14 млрд євро, сумарний обсяг яких досяг 316 млрд євро. Усього за I півріччя обсяг італійських облігацій, які були викуплені банками країни, збільшився на 78 млрд євро. Між тим обсяг кредитування виріс у перший місяць літа лише на 0,2% в річному значенні після травневого зростання на 0,7%. Кредитування фінансових компаній зменшилося на 1,5%, кредитування фізичних осіб зросло на 0,8%.

Минулого тижня парламент Італії ухвалив програму скорочення держвитрат на 26 млрд євро на найближчі 3 роки. Нова програма економії передбачає звільнення 10% рядових держслужбовців. Керівних постів це також торкнеться тільки більшою мірою: роботу втратить кожен п'ятий. За задумом влади, такі заходи допоможуть заощадити 4,5 млрд євро цього року, 10,5 млрд євро - в 2013 р. і 11 млрд євро - в 2014 р.