ua en ru

Італія позбудеться залежності від російського газу в 2023 році

Італія позбудеться залежності від російського газу в 2023 році Фото: Італія позбудеться залежності від російського газу (Getty Images)

Італія може стати незалежною від російського газу в другій половині 2023 року. Міністр екологічного переходу Роберто Чинголані назвав сильну залежність Європи від російського газу "серйозною геополітичною помилкою останніх 20 років, вирішувати яку за місяць безглуздо".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"На мій погляд, в короткостроковій перспективі ми повинні припинити постачання газу з Росії в тому числі і з етичних міркувань", - сказав Чинголані в інтерв'ю газеті La Stampa.

Чинголані додав, що стратегія уряду заснована, з одного боку, на виході на повну потужність існуючих газопроводів з новими контрактами, а з іншого - на збільшенні потужностей Італії з регазифікації.

Італія отримує близько 40% імпортованого газу з Росії і прагне диверсифікувати свої джерела енергії після вторгнення на Україну, подальших західних санкцій і ризику збоїв.

Вона вже підписала угоди з Алжиром, Єгиптом і Республікою Конго, щоб допомогти замінити частину з 29 млрд кубометрів на рік, які отримує з Росії.

Чинголані сказав, що італійський уряд планує наступного тижня відвідати інші країни, особливо в Африці, для переговорів щодо нових газових контрактів.

Австралія, Великобританія, Канада і США ввели пряму заборону на покупку російської нафти, але 27 членів Євросоюзу не змогли домовитися про ембарго.