ua en ru

Італія і Франція відкликають своїх послів у Сирії з-за загострення ситуації в країні

Франція і Італія ухвалили рішення відкликати послів в Сирії через погіршення обстановки в країні. Про це сьогодні повідомили міністри закордонних справ обох держав Ален Жюппе і Джуліо Терці, передає Reuters.
Глава МЗС Франції, зокрема, зазначив, що причиною відкликання посла Еріка Шевальє стали нападу на посольство прихильників сирійського президента Башара аль-Асада в г.Латакия і канцелярію в г.Алеппо 4 лютого ц.р. Незважаючи на обіцянку уряду Сирії, що подібні атаки більше не повторяться, А.жуппе заявив, що об'єкти, які зазнали нападу, будуть закриті.
Влада Італії, у свою чергу, прийняли рішення відкликати свого посла в Сирії Ахілла Америо. Як зазначив міністр закордонних справ Італії Терці, це зроблено "для проведення консультацій", говориться в офіційному повідомленні МЗС країни. Терція також підкреслив, що посольство в Дамаску продовжує свою роботу і залишається відкритим для надання допомоги італійцям, які перебувають на території Сирії.
Напередодні Великобританія також відкликала свого посла з Сирії для консультацій. Крім того, було закрито американське посольство, а всі його співробітники відправлені до США.
В Сирії з березня 2011 р. продовжується протистояння влади й опозиції. Для моніторингу за ситуацією в кінці грудня 2011 р. туди була направлена місія спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАГ). За підсумками її роботи 22 січня 2012 р. міністри закордонних справ країн - членів ЛАГ розробили план мирного врегулювання, який передбачає відставку Асада і проведення в країні парламентських і президентських виборів. Дамаск ці пропозиції відкинув. Вслід за цим в низці арабських країн повідомили про припинення участі своїх представників у наглядової місії. 28 січня її робота була повністю припинена у зв'язку із загостренням ситуації в Сирії.