ua en ru

Італія заарештувала вілли і готель російського мільярдера Аркадія Ротенберга

Італія заарештувала вілли російського мільярдера Аркадія Ротенберга на Сардинії і готель у Римі, який належить бізнесменові, у зв'язку із санкціями Євросоюзу стосовно Росії, пише Corriere della Sera.

Йдеться про квартиру і віллу в Кальярі (столиця Сардинії), дві вілли в Арзакене (Сардинія), віллу в Тарквінії (регіон Лаціо) і готель у центрі Рима. Газета оцінює їх сукупну вартість у 30 млн євро і стверджує, що Ротенберг придбав нерухомість через компанії, якими бізнесмен володіє за кордоном.

Влада Італії, за даними видання, повідомила про арешт нерухомості самого Ротенберга, а також його компанії - зареєстровану на Кіпрі Olpon Investment Limited і Aurora 31, якій належить готель Berg Luxury в Римі.

Сам Ротенберг розцінює дії влади Італії як "нелегітимні й абсурдні".

Як повідомлялося, фінансова поліція Італії заморозила активи Аркадія Ротенберга на суму 30 млн євро. Італійські правоохоронці діяли на підставі постанови Євросоюзу від 17 березня 2014 р. ("Про обмежувальні заходи у зв'язку з діями, що підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України") та відповідно до встановленого порядку "заходів щодо запобігання, стримування та придушення фінансування тероризму та діяльності держав, яка загрожує міжнародному миру і безпеці".

Наказ про заморожування активів Ротенберга введений в дію ретроактивно, від 30 липня 2014 року - саме в цей день Євросоюз вніс бізнесмена до списку санкцій. Обґрунтовуючи санкції, ЄС тоді охарактеризував Аркадія Ротенберга як "давнього знайомого" ​​Президента Володимира Путіна і основного акціонера компанії "Гіпротрансмост", що отримала право розробити проект будівництва моста до Криму.

Європейські санкції передбачають заморожування будь-яких "коштів та економічних ресурсів" фігурантів списку на території Євросоюзу, а також заборону на в'їзд до країн ЄС. Під "коштами" маються на увазі залишки на банківських рахунках, боргові зобов'язання, акції, проценти, дивіденди. "Економічні ресурси" - це активи будь-якого роду (матеріальні та нематеріальні), рухоме і нерухоме майно. Крім того, європейські компанії та громадяни не мають права надавати фігурантам списку "фонди та економічні ресурси", прямо або опосередковано. На практиці це означає, що особи і компанії, котрі знаходяться у юрисдикції Євросоюзу, не можуть вести бізнес з людьми і компаніями під санкціями.

Нагадаємо, 30 липня Євросоюз оприлюднив оновлений список санкцій (L226) щодо Російської Федерації (РФ), додавши до нього 3 підприємства і 8 чиновників, включаючи Аркадія Ротенберга - давнього знайомого Президента РФ Володимира Путіна і його колишнього спаринг-партнера по дзюдо.