ua en ru

Історія українського прапора: що потрібно знати про державний символ

Історія українського прапора: що потрібно знати про державний символ Ілюстративне фото (facebook.com/smartyapp.ua)

23 серпня в Україні відзначається День Державного прапора

Прапор України - головний національний символ з багатовіковою історією. Що означають кольори державного стяга та інші цікаві факти про прапор розповість Styler.

День Державного прапора України: дата свята

На офіційному рівні свято державного символу почали відзначати з 2004 року після підписання відповідного указу президентом Леонідом Кучмою. Довгий час святкування проходило тільки в Києві 24 липня (саме в цей день в 1990 році над будівлею міської адміністрації було піднято синьо-жовтий прапор).

З 2009 року День прапора святкують 23 серпня на загальнонаціональному рівні з урочистою церемонією підняття стягу у всіх містах країни. Дата була обрана на честь подій 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради було внесено синьо-жовте полотно.

Український прапор у Верховній Раді в 1991 році Фото: Український прапор у Верховній Раді в 1991 році (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

За традицією, 23 серпня 2018 року о 09:00 в різних куточках країни відбудеться церемонія підняття прапора України. У цей день пройдуть офіційні урочистості та розважальні святкові заходи.

Історія українського прапора і значення кольорів

Національний стяг України став символом боротьби за свободу і мужності нашого народу. Синій - колір чистого неба, жовтий - колір родючих пшеничних полів - символ праці.

Перше використання цих кольорів на прапорах українських земель датується XV століттям. Згідно з історичними свідченнями, при Грюнвальдській битві війська Львівських земель використовували прапори із зображенням жовтого лева, що підіймається на скелю на лазуровому полі. З XVIII століття хоругви синьо-жовтого кольору почали використовувати козаки Запорізької Січі. У XIX столітті ці кольори з'явилися на прапорі Галицько-Волинського князівства.

За часів Української Народної Республіки був виданий перший документ, який на законодавчому рівні визначив кольори національної сімовлікі. Взимку 1918 року Центральна Рада затвердила закон про флот, в якому було сказано, що прапором українського військового флоту є полотнище двох кольорів - блакитного і жовтого.

 Кольори українського прапора символізують синє небо і родюче поле Фото: Кольори українського прапора символізують синє небо і родюче поле (pixabay.com/Alexeev_Alexey)

Синьо-жовте полотно було державним прапором УНР, очолюваної гетьманом П. Скоропадським, під час української революції в 20-х роках минулого століття.

В радянській Україні прапором було червоне полотно з абревіатурою УРСР на ньому. У 1949 році внизу прапора додалася смужка синього кольору. І тільки після проголошення незалежності в 1991 році в якості національного символу знову стали використовувати синьо-жовтий стяг.

Відео: РБК-Україна