ua en ru

Джерело: Китай будує два авіаносці в рамках програми модернізації збройних сил

Китай в даний час будує два авіаносці в рамках програми модернізації власних збройних сил. Про це агентству Reuters на умовах анонімності повідомило джерело, близьке до керівництва Комуністичної Партії КНР. Джерело також додало, що ця програма турбує інші далекосхідні країни.

"Два авіаносці будуються на верфі "Жиньян" в Шанхаї", - повідомило джерело.

Нагадаємо, раніше Міністерство оборони КНР підтвердило існування одного авіаносця, колишнього радянського судна, яке було куплено в України в 1998 р., а зараз було модернізовано.

Представник міністерства Ген Яншень заспокоїв світове співтовариство, повідомивши, що Китай і далі буде дотримуватися своєї оборонної військової політики, а судно буде використовуватися в навчальних і науково-дослідницьких цілях.

"Будівництво авіаносця є надзвичайно складною справою. В даний час ми переобладнали старий авіаносець, який буде використовуватися для досліджень і випробувань", - заявив Яншень.

В той же час він додав, що КНР має право на захист своїх великих територіальних вод і узбережжя.

"Авіаносець - це платформа, яка може бути використана для наступальних і оборонних цілей. Вона також може бути використана для підтримки глобального миру і для рятувальних та відновлювальних робіт", - додав він.

Китай стане третьою країною в Азії, яка має авіаносці, після Індії і Таїланду. Хоча країні ще потрібен час, щоб зайняти морський простір в Азіатських водах, які в значній мірі були прерогативою ВМФ США після другої Світової Війни.

Китай в останні роки збільшує свої військові витрати, у той час як Сполучені Штати скорочують військовий бюджет. Хоча Вашингтон все ще далеко випереджає Китай в озброєннях і технологіях.