ua en ru

Дослідницька ядерна установка на базі ННЦ ХФТІ має бути введена в експлуатацію до кінця 2014 р., - Клюєв

У рамках програми держпідтримки атомно-промислового комплексу України, наприкінці травня 2013 р. Кабінет міністрів України затвердив проект будівництва на базі Харківського фізико-технічного інституту (ННЦ ХФТІ) сучасної дослідницької ядерної установки, яка повинна бути введена до експлуатації до кінця 2014 р. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Андрій Клюєв, коментуючи затверджене указом Президента України секретне рішення РНБО від 5 червня 2013 р . "Питання розвитку атомно-промислового комплексу та створення ядерно-паливного циклу в контексті забезпечення енергетичної безпеки України", повідомила прес-служба секретаря РНБО.

Клюєв заявив, що рішення РНБО спрямоване на комплексний розвиток атомно-промислового комплексу нашої країни, зміцнення її енергетичної безпеки та розвиток міжнародного співробітництва у цій сфері.

Він підкреслив, що в середньостроковій перспективі Україна не має реальних, економічно обгрунтованих альтернатив ядерній енергетиці, тому необхідно забезпечувати державну та науково-технічну підтримку.

В якості позитивного прикладу підтримки державою науки він навів створення на базі Харківського фізико-технічного інституту сучасної дослідницької ядерної установки.

Клюєв повідомив, що наприкінці травня своїм рішенням Кабінет міністрів затвердив проект будівництва цієї установки і відновив дію міжвідомчої комісії, яка повинна буде координувати дії органів виконавчої влади з її створення.

Він нагадав, що Президент України поставив завдання ввести в експлуатацію цю ядерну установку до кінця 2014 р.

Клюєв наголосив, що Україна планує продовжувати активну співпрацю у сфері атомної енергетики та безпеки на міжнародному рівні.

Читайте також: Янукович ввів в дію рішення РНБО про створення ядерно-паливного циклу в України