ua en ru

Дослідження: третина українців не вважають 1 травня святом

Дослідження: третина українців не вважають 1 травня святом Фото: для багатьох українців 1 травня - просто додатковий вихідний

Для 35% українців - це просто додатковий вихідний

За даними онлайн дослідження TNS Online Track, думки українців про свято 1 травня майже рівномірно розділилися між твердженнями про те, що це важливе свято, що нагадує про права трудящих (35%) і про те, що це не свято, а просто додатковий вихідний. Про це йдеться в повідомленні прес-служби TNS.

Так, як повідомляється, на сході значуще більше тих, хто вважає цей день нагадуванням про права робітників (46%) і значуще менше тих, хто вважає цей день святом зовсім і пережитком минулого. Західний регіон у більшості вважає, що це не свято, а всього лише додатковий вихідний (44%). У Києві та на заході значно більше тих, хто вважає це свято пережитком радянського минулого (28% і 34% відповідно).


"Ставлення українців до свят, що дісталися нам з радянського минулого, дуже виважене. Наприклад, 22% українців також оцінюють 8 березня, як важливе свято, що нагадує про права жінок, щоправда, ця відповідь була третьою за популярністю, на відміну від Першотравня, де права робітників виступають все ж на першому місці. Цікаво, що 1 травня, на думку українців, більш радянське свято, ніж 8 березня: так, 19% назвали день солідарності трудящих пережитком радянського минулого, тоді як, тільки 11% сказали аналогічне про 8 березня. Швидше за все, це пов'язано з тим, що Міжнародний жіночий день асоціюється з більш приємними емоціями, жінками, квітами і навесні в загальному", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під час великодніх і травневих свят Державна прикордонна служба України посилить заходи безпеки на державному кордоні та у контрольованих прикордонних районах.