ua en ru

GfK: споживчі настрої українців у січні погіршились

GfK: споживчі настрої українців у січні погіршились Фото: індекс доцільності великих покупок знизився найбільше (Reuters)

Як наслідок, менша схильність до великих покупок імпортного походження

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у січні 2016 склав 50,2, що на 2,9 пункти нижче від грудневого показника. Про це свідчать дані щомісячного дослідження споживчих настроїв в Україні, повідомили сьогодні у прес-службі компанії GfK Ukraine.

Як зазначається, найзначніше за перший календарний місяць нового року знизився індекс доцільності великих покупок.Також, за результатами соцопитування, очікування щодо безробіття і девальвації гривні також зазнали негативних змін. У цілому, індекс поточного становища (ІПС) зменшився на п'ять пунктів, сягнувши позначки 43,4, зокрема:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 38,5, що на 1,8 п. вище, ніж у грудні 2015;

- індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 11,8 пунктів - до позначки 48,2.

Водночас індекс економічних очікувань (ІЕО) зменшився на 1,5 пункти, склавши в січні 54,8. Його складові змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) збільшився на 1,4 п. до 55;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) зменшився на 1,5 пункти, склавши 42;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) зменшився відносно грудневого показника на 4,4 пункти, опустившись до рівня 67,4.

Крім того, у січні погіршилися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття встановився на позначці 154,5, що перевищує показник грудня на 10,4 п.

Водночас індекс інфляційних очікувань склав 186,2, що на один пункт нижче грудня. Разом із тим очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців погіршилися біль значним чином: індекс девальваційних очікувань збільшився на 11,7 п. до значення 161,9.

GfK: споживчі настрої українців у січні погіршились

"Незважаючи на поліпшення оцінок особистого матеріального становища, індекс споживчих настроїв впав. Головний чинник - збільшення девальваційних очікувань і, як наслідок, менша схильність до великих покупок, які зазвичай мають імпортне походження", - зауважили аналітики GfK Ukraine.

Споживчі настрої українців на початку 2016 року - у січні індекс склав 50,2

Опубліковано GfK 16 лютого 2016 р.

Нагадаємо, у грудні індекс споживчих настроїв українців склав 53,1 (+3,1 пункти до листопада 2015).