ua en ru

ІСС розробила правила по боротьбі з корупцією

Міжнародна торгова палата (ІСС) розробила правила по боротьбі з корупцією у відповідь на заклик великої двадцятки (G20) викоренити це явище. Нові правила визначатимуть ряд норм, якими мають керуватися компанії задля припинення хабарництва та здирництва.
ІСС підкреслила, що одночасно з зусиллями, яких докладає G20 до стабілізації економіки і стимулювання економічного зростання, торгівлі та зайнятості, слід вживати заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією, яка є причиною виснаження економіки. Генеральний секретар ICC Жан-Гі Кар'є зазначив: "Корупція є реальною загрозою для цілісності ринків, особливо в умовах, коли довіра і стабільність найбільш необхідні. Викорінення корупції стимулюватиме створення нових робочих місць, підвищення ділової впевненості та відчинить двері для залучення прямих іноземних інвестицій на ринки".
За оцінками Світового банку корупція призводить до зниження щорічного економічного зростання майже на 1%, у той час як МВФ повідомляє, що інвестиції в корумпованих країнах знижується щонайменше на 5% у порівнянні з країнами, які є відносно вільними від корупції.
Велика двадцятка наголошує на необхідності ратифікації Конвенції ООН проти корупції (UNCAC) та прийнятті інших законів, спрямованих на припинення хабарництва і корупції, а також посилення корпоративних зусиль у боротьбі з цим негативним соціальним явищем. ICC закликає лідерів Великої двадцятки співпрацювати з країнами, які не входять до її складу та сприяти ратифікації й уведенню в дію UNCAC на їхній території.
"На саміті в Пітсбурзі країни великої двадцятки висловилися проти корупції і пообіцяли ратифікувати та неухильно виконувати Конвенцію ООН проти корупції. Ми сподіваємося, що G20 буде продовжувати дотримуватися цієї позиції та відіграватиме провідну роль у цьому процесі", - зауважив Кар'є.
Правила ІСС по боротьбі з корупцією, підготовлені комісією ІСС з відповідальності юридичних осіб та боротьби з корупцією, запроваджують єдині правила для бізнесу у боротьбі з корупцією та відповідають усім вимогам UNCAC.
Володимир Щелкунов, президент ІСС Ukraine відмітив, що "на сьогоднішній день корупція, пов'язана з великими обсягами грошових активів, носить масовий характер та призводить до недоотримання коштів державним бюджетом. Нові Правила ІСС сприятимуть виробленню єдиного універсального механізму боротьби з корупцією як в приватному, так і в державному секторах".
Жан-П‘ер Мін, голова робочої групи ІСС з перегляду правил, зазначив: "Боротьба з корупцією потребує участі вищого керівництва та системної роботи задля прищеплювання корпоративної культури. Нові правила ІСС - це реальний механізм, який дає змогу бізнесу вжити ефективних заходів щодо боротьби з корупцією. Вони є ще одним доказом підтримки антикорупційних заходів з боку громадськості".
Універсальні правила можуть використовуватися бізнесом як метод саморегуляції разом з вже існуючими національними законами та міжнародними конвенціями. Остання редакція правил складається з 3 частин: перша містить загальні питання (визначення хабарництва, підкупу тощо); друга частина стосується корпоративних правил щодо політичних внесків, подарунків та гостинності, винагород за спрощення формальностей; третя - окреслює головні елементи програми корпоративного регулювання.
Випуск нової редакції правил напередодні самітів B20 та G20, які відбудуться у листопаді в Каннах, зорієнтований на зниження впливу корупції на міжнародну торгівлю.