ua en ru

Використання даних API2 раціональне і відповідає закону про ціни і ціноутворення, - МЕРТ

Використання даних API2 раціональне і відповідає закону про ціни і ціноутворення, - МЕРТ

ЗМІ дізналися, до якого висновку прийшли учасники засідання з представниками міністерств і відомств за дорученням Гройсмана

Використання даних світових бірж відповідає закону "Про ціни і ціноутворення". До такого висновку прийшли учасники засідання з представниками міністерств і відомств за дорученням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пише Delo.UA з посиланням на прес-службу Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Після критики деяких експертів і депутатів єдиної політики ціноутворення на енергоресурси, прем'єр міністр Володимир Гройсман доручив профільним відомствам розібратися, в тому числі, з формулою ціноутворення в тепловій енергетиці. У зв'язку з цим, як повідомили виданню в МЕРТ, віце-прем'єр-міністр Степан Кубів провів нараду з віце-прем'єром Володимиром Кістіоном, міністром енергетики Ігорем Насаликом, головою НКРЕКП Дмитром Вовком, головою регуляторної служби Ксенією Ляпіною, представниками Мінекономрозвитку і ДФС.

"Учасники засідання прийшли до висновку, що використання даних світових бірж, у тому числі — API2, є раціональною практикою. Тим більше, що ст. 4 Закону "Про ціни і ціноутворення" говорить про те, що ціни на внутрішньому ринку повинні орієнтуватися на рівень цін на світовому ринку", - пише видання.

Як повідомлялося, постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2016 затверджений "Порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", згідно з якою ціна вугілля розраховується за принципом: "середньозважений за 12 місяців індекс API2 (порт Роттердам) доставка та перевалка – дисконт на різницю в калорійності між імпортними та українським вугіллям".

Антимонопольний комітет 26 вересня 2017 року організував круглий стіл "Шляхи вирішення проблемних питань, що стримують формування конкурентних відносин на ринках електроенергії". Перший заступник голови АМКУ Марія Ніжнік завила, що ціна на вугілля повинна бути ринковою і однаковою як для українських шахт, так і для імпорту.