ua en ru

Іспанська прокуратура пред'явила звинувачення І.Дем'янюку

Іспанська прокуратура пред'явила 90-річному американцеві українського походження Івану (Джону) Дем'янюку звинувачення в причетності до геноциду і злочинів проти людства під час роботи охоронцем у фашистському концентраційному таборі Собібор. За інформацією іспанського суду, в таборі утримувалися 155 іспанців, 60 з яких не вижили, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Прокуратура видала ордер на арешт і екстрадицію обвинуваченого з ФРН після закінчення німецьких судових розглядів. До Німеччини підозрюваний був виданий американською владою в березні 2009 р., після того як знайшлося старе посвідчення військовослужбовця СС, виписане на ім'я І. Дем 'янюка. Відзначимо також, що слухання переривалися вже вісім разів через стан здоров'я обвинуваченого. Останній раз це відбулося в Мюнхені, коли І.Дем 'янюк був госпіталізований через різке падіння гемоглобіну в крові.

У загальній складності І.Дем 'янюк підозрюється в причетності до вбивств більше 100 тис. чоловік у концентраційних таборах Треблінка, Собібор і інших. Сам підозрюваний звинувачення на свою адресу відкидає.

І.Дем 'янюк у 1942 р. потрапив у фашистський полон, де приніс присягу СС і був зарахований до загони Хіві - підрозділи по боротьбі з партизанами та охорони концентраційних таборів. Після закінчення війни він звернувся в табір для біженців у південнонімецьке місті Ландсхут, отримавши згодом від американської адміністрації матеріальну допомогу як "жертва фашистського режиму". До 1952 р. І. Дем 'янюк працював у різних містах Німеччини, після чого разом з дружиною і дочкою емігрував до Америки і в 1958 р. отримав американське громадянство.

У 1988 р. І.Дем 'янюк був засуджений до страти судом в Ізраїлі, куди його екстрадували зі США за запитом з Тель-Авіва, але в 1993 р. був виправданий.