ua en ru

Іспанська компанія Gas Natural Fenosa планує почати в Молдавії виробництво вітрової енергії

Іспанська компанія Gas Natural Fenosa планує почати в Молдавії виробництво вітрової енергії. Як повідомили в молдавському уряді, про це на зустрічі з прем'єр-міністром республіки Володимиром Філатом заявив директор Департаменту корпоративної стратегії Gas Natural Fenosa по Європі та Азії Рамон Лінарес.

У свою чергу, Філат заявив, що Молдавія зобов'язалася через 10 років збільшити до 20% частку використовуваної енергії, виробленої з поновлюваних джерел. Він зазначив, що Молдавія, як і країни Європейського союзу, взяла на себе зобов'язання, що в наступні 10 років близько 20% споживаної в країні енергії буде вітряного, сонячного походження, а також енергією, виробленою з біомаси. Прем'єр-міністр Молдавії зазначив необхідність диверсифікації джерел споживання електроенергії та лібералізації енергетичного ринку країни.

Компанія RED Union Fenosa є найбільшою електророзподільною компанією Молдавії, поставляючи електроенергію в центральний та південний регіони країни, включаючи столицю - м.Кишинів. Іспанська компанія Union Fenosa приватизувала в 2000 р. Кишинівські, Центральні і Південні електророзподільні мережі Молдавії за 25 млн дол., зобов'язавшись інвестувати в їхній розвиток 67 млн дол. У 2001 р. частина акцій підприємств була продана Європейському банку реконструкції і розвитку, який разом з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), що входить до групи Світового банку, надав іспанському інвесторові на пільгових умовах кредит у розмірі 50 млн дол. для виконання інвестиційних зобов'язань. В 2008 р. Кишинівські, Центральні і Південні електророзподільні мережі Молдавії були об'єднані в одне підприємство RED Union Fenosa. У грудні 2009 р. RED Union Fenosa Moldova отримала від ЄБРР і IFC другий кредит на загальну суму 30 млн дол для модернізації електророзподільних мереж RED Union Fenosa Moldova. Обсяг інвестицій компанії RED Union Fenosa Moldova за 10 років роботи на електроенергетичному ринку Молдавії становив 170 млн дол. ЄБРР є зараз власником 6% акцій RED Union Fenosa Moldova.