ua en ru

Іспано-аргентинська Repsol і китайська Sinopec створили СП на 17,8 млрд дол. для видобутку нафти в Бразилії

Іспано-аргентинська нафтова компанія Repsol YPF SA і китайська нафтохімічна корпорація Sinopec Corp. уклали угоду про створення спільного підприємства (СП) на суму 17,8 млрд дол., передає РБК. Метою створення СП стане спільна розвідка, розробка і видобуток вуглеводнів на нафтових родовищах Repsol в Бразилії. При цьому загальна вартість бразильських активів іспано-аргентинської компанії оцінюється в даний час більш ніж у 10,66 млрд дол. Про це повідомила сьогодні прес-служба Repsol. За умовами угоди 60% в новому СП будуть належати Repsol, в той час як Sinopec отримає 40%.
У повідомленні європейської компанії також відзначається, що її бразильський підрозділ - Repsol Brazil - проведе додаткову емісію для збільшення капіталу на суму 7,1 млрд дол., яка буде повністю фінансуватися за рахунок коштів Sinopec для створення СП. Таким чином, у процесі співробітництва двох провідних підприємств Європи і Азії будуть розроблятися найбільші родовища Латинської Америки, включаючи недавно відкриті Гуара і Каріока. Тим не менш, для остаточного створення СП компаніям необхідно отримати схвалення відповідних регулятивних органів.
За словами президента іспано-аргентинської компанії Антоніо Бруфау, Repsol вітає співпрацю в бразильських проектах з "таким престижним галузевим партнером, як Sinopec". "Спільна робота обох компаній буде сприяти значному розширенню і зміцненню ділових зв'язків між нашими країнами", - зазначив А.Бруфау.
Sinopec - друга в КНР за обсягами видобутку нафтогазова компанія країни після PetroChina. Компанія займається розвідкою і розробкою нафтових і газових родовищ, продажем нафти і природного газу, переробкою і продажем нафтопродуктів. Основний власник компанії - Китайська нафтохімічна корпорація (75,84%), яка у свою чергу належить уряду.
Repsol - найбільша нафтова компанія Іспанії, займається видобутком і переробкою вуглеводневої сировини, збутом нафти і нафтопродуктів. До групи Repsol входять аргентинська нафтовидобувна компанія YPF і Gas Natural SDG - найбільша газорозподільна компанія Іспанії. Чистий прибуток іспано-аргентинської нафтової компанії в I півріччі 2010 р. збільшився на 38,1% і склав 1,33 млрд євро.