ua en ru

Іспанія взяла під контроль фінанси Каталонії для блокування референдуму про незалежність

Іспанія взяла під контроль фінанси Каталонії для блокування референдуму про незалежність Фото: прапор Каталонії (Pixabay / MayteBG)

Контроль над фінансами може обмежити автономію регіону

Іспанія взяла під контроль фінанси Каталонії для запобігання проведенню референдуму про незалежність автономного регіону. Про це повідомляє AFP.

"Іспанія взяла під свій контроль фінанси Каталонії, щоб запобігти використанню коштів на проведення референдуму про незалежність, який Іспанія вважає незаконним", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, такий крок обмежує автономію регіону і ставить під сумнів виплату тисяч зарплат державним працівникам.

"Це повна безвідповідальність. Вони ведуть нас до адміністративного краху", - заявив віце-президент Каталонії Оріол Джункерас, додавши, що ця міра була "безпрецедентною".

Відзначається, що уряд Іспанії оголосив у п'ятницю, що візьме на себе оплату основних послуг і зарплат державних службовців в Каталонії, щоб перешкодити йому витрачати гроші на референдум, запланований на 1 жовтня 2017 року.

У свою чергу, уряд Каталонії оскаржував цей захід у Верховному суді Іспанії, проте прес-секретар суду повідомила, що міра Іспанії "в силі" і не буде припинена.

Повідомляється, що це "де-факто припинення фінансової автономії Каталонії". Зазвичай, регіони Іспанії платять податки центральному уряду, а потім отримують квоту на охорону здоров'я, освіту і громадську інфраструктуру.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що каталонська влада дала офіційний старт кампанії за незалежність від Іспанії. Про приєднання до кампанії оголосила також Барселона.