ua en ru

Іспанія в 2010 р. стала найбільшим у Європі виробником вітрової енергії

Іспанія стала найбільшим в Європі виробником вітрової енергії в 2010 р., виробивши 42,972 тис. ГВт/год, і вперше обігнала за цим показником Німеччину (36,500 тис. ГВт/год), повідомляє сьогодні іспанська Асоціація вітрової енергії (AEE). За даними AEE, в минулому році 16,4% потреби Іспанії в електроенергії забезпечувалося за рахунок вітрових турбін. Німеччина, де на частку вітрової енергії в 2010 р. доводилося 6,2% від загальної кількості електроенергії, що виробляється, все ще залишається на першому місці в Європі за показником сумарної встановленої потужності вітрових електростанцій, що становить 27,214 тис. МВт (показник Іспанії перебуває на рівні 20,676 МВт), передає РБК з посиланням на Associated Press.

Виходячи з даних показників, можна говорити про "гарну продуктивності всієї системи", запевняють у AEE, адже встановлені в Іспанії вітрові турбіни більш сучасні, ніж їх німецькі аналоги. У той же час отримані дані пояснюються тим, що 2010 р. виявився для Іспанії більш вітряним, ніж для Німеччини.

Вітряна енергія продовжує відігравати велику роль в Іспанії і в 2011 р. Дані електроенергетичної компанії Іспанії Red Electrica de Espana свідчать про те, що в березні 2011 р. на частку вітряної енергії в країні припадало понад 20% від загального обсягу електроенергії, що виробляється, 19% припадало на частку атомної енергії і 17,3% - на частку гідроелектроенергії.