ua en ru

Іспанія розмістила 15-річні держоблігації на 3 млрд євро при ставці 5,11% річних

Іспанія успішно розмістила в ході сьогоднішнього аукціону 15-річні державні облігації на загальну суму 2,99 млрд євро. Обсяг виручених коштів зійшовся з прогнозами іспанського уряду, що чекав отримати від розміщення від 2 до 3 млрд євро. Ставка купона по бондах склала 5,116% річних, що перевищило ставку у розмірі 4,43% по 15-річних держоблігаціях, що розміщувалися 22 квітня 2010 р., передає РБК з посиланням на Reuters. Як повідомляється, кількість заявок на облігації в 2,57 разу перевищило величину пропозиції по ним.
Тим часом, аналітики вже прихильніше відносяться до державних цінних паперів найбільш фінансово "нестабільних" держав Євросоюзу, в число яких разом з Іспанією також входять Греція і Португалія. На думку експертів, часи особливо сильної недовіри до даних паперів з боку инвестрорів вже минули і якраз говорити про зростання попиту на держоблігації.
Чітко визначити ситуацію на ринках повинні результати стресс-тестів, публікація яких намічена на 23 липня ц.р. "Ризики, пов'язані з відновленням від наслідків фінансової кризи зони євро, знижуються з кожним днем, проте ключову роль на ринку все ж таки зіграють стрес-тести", - відзначають аналітики британського банку Calyon.
У тон аналітикам висловлюються і самі європейські лідери. Зокрема, прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луіс Родрігес Сапатеро, виступаючи сьогодні в парламенті країни, заявив, що стресс-тести повинні показати рівень стійкості фінансової системи до шоків, що допоможе понизити напругу на ринку.
Сьогоднішнє розміщення послідувало услід за аналогічним, проведеним Грецією, що також стала "слабкою ланкою" в ЄС. 13 липня 2010 р. грецький уряд виручив 1 млрд 625 млн євро від продажу облігацій державної позики терміном звернення 6 місяців із ставкою купона у розмірі 4,65% річних.
За підсумками минулого року бюджетний дефіцит Іспанії склав 11,2% ВВП. Уряд має намір довести його до відмітки в 9,3% ВВП до кінця цього року і до рівня в 3% ВВП - до кінця 2013 р. за рахунок збільшення ставки прогресивного податку на доходи, скорочення зарплат держслужбовців на 5%, а також скорочення зарплат ключових членів уряду (зокрема прем'єр-міністра) на 15%. Також передбачено припинення індексації пенсій і заморожування низки соціальних виплат. Таким чином, за два роки уряд країни має намір заощадити 15,25 млрд євро.