ua en ru

Іспанія запропонувала випустити єдині євробонди на два роки

Уряд Іспанії виступив з пропозицією до лідерів єврозони про проведення спільного пробного випуску єдиних державних облігацій, повідомляє телеканал "Росія 24".

Влада проблемної економіки вважає, що валютному блоку було б доцільно продати папери терміном обігу на 2 роки з обмеженими гарантійними зобов'язаннями. На думку іспанського кабінету міністрів, створення банківського та фіскального союзу передбачає і вжиття заходів щодо дотримання певних критеріїв конвергенції в економічному і фіскальному аспекті.

"На першому етапі, було б можливим випустити дворічні папери з гарантіями учасників, гарантованими їх частками", - йдеться в заяві уряду.

Крім того, уряд Іспанії також закликав до створення Європейського бюджетного управління (European Budgetary Authority) з метою посилення повноважень спостереження за станом національних бюджетів. Йому ж належить займатися питанням випуску спільних боргових паперів.

У той же час, прем'єр-міністр Іспанії до сих пір не підтримує головну мету єврозони - домогтися від Мадрида офіційного запиту про повномасштабну допомогу. За словами Маріано Рахоя, фінальна крапка в цьому питанні все ще не поставлена. Рахой, чия позиція залишається провідною серед іспанських політиків, заявив про те, що до цих пір не вирішив, чи треба просити Євросоюз про екстрені позики.

Також проти залишається і міністр фінансів Іспанії Луїс де Гіндос. "Перш за все необхідно внести ясність в умови. Звичайно, криза, що охопила регіон, серйозніша, ніж проблеми окремої країни. В той же час мої колеги вважають, ніби битва за євро буде вестися саме в Іспанії, що Іспанія - це хвилеріз єврозони", - заявив де Гіндос.

Читайте також: Меркель в черговий раз висловилася проти ідеї випуску єдиних євробондів

Нагадаємо, в I півріччі 2012 р. дефіцит державного бюджету Іспанії склав 48,6 млрд євро або 4,6% валового внутрішнього продукту (ВВП). Крім того, країна має серйозні проблеми в банківському секторі, якому тим не менше буде надана іноземна допомога у вигляді рекапіталізації. Основною ж проблемою країни залишається безробіття, що перевищує показник у 25%.