ua en ru

Іспанія поки не прийняла рішення про звернення за допомогою до ЄС, - прем'єр-міністр країни

Влада Іспанії поки не ухвалила рішення про звернення за повноцінною фінансовою допомогою до Європейського союзу. З такою заявою виступив сьогодні прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой на минаючому в Брюсселі дводенному саміті ЄС. За словами іспанського прем'єр-міністра, на даний момент головне, що існує програма Європейського центрального банку (ЄЦБ) щодо скупки активів, яка може бути активована при необхідності. Це дає Мадриду більше простору для маневру, зазначив Рахой, передає Reuters.

Відзначимо, що в Брюсселі проходить дводенний саміт, на якому європейські лідери обговорюють подальші кроки щодо виходу з боргової кризи, що вибухнула в зоні євро. У числі обговорюваних тем і ситуація в Іспанії, яка викликає стурбованість у зв'язку з проблемами в банківській системі країни і жалюгідним станом регіонів, багатьом з яких необхідна допомога центрального уряду.

25 червня 2012 р. Іспанія попередньо погодила з Євросоюзом допомогу фінансовому сектору в розмірі 100 млрд євро. Тепер інвесторів хвилює питання, коли Іспанія запросить повноцінну фінансову допомогу. Раніше іспанська влада повідомляла, що такий запит може надійти не раніше, ніж будуть отримані результати підсумкового аудиту банківської системи.

В кінці вересня завершився незалежний аудит 14 банків Іспанії, проведений компанією Oliver Wyman. За його підсумками було встановлено, що іспанським банкам буде потрібно 59,3 млрд євро додаткового капіталу, щоб витримати серйозний економічний спад. Найгірша оцінка, яка не враховує податкові пільги та плани банків щодо збільшення власного капіталу, базується на сценарії, при якому в 2012-2014 рр. економічний спад для Іспанії складе 6,5%.

Читайте також: Банкам Іспанії може знадобитися для рекапіталізації 105 млрд євро, - Moody's